B to B meetings offshore windparken Frankrijk, 1 en 2 oktober 2013 in Le Havre

Kaart toekomstige windparken voor de Franse kust
Kaart toekomstige windparken voor de Franse kust

Op 1 en 2 oktober 2013 vindt de derde editie plaats van de Franse nationale Windenergie Meetings in Le Havre, georganiseerd door de brancheorganisatie voor windenergie ‘Windustry’.

Het zijn jaarlijkse BtoB meetings voor de windenergiesector. Het moment is cruciaal in Frankrijk want er staan enkele gigantische parken op zee op het programma voor de komende jaren. De hoofdaannemers daarvan zijn inmiddels gedeeltelijk bekend, maar is er nog veel te halen voor subcontractors.

Een goed moment wellicht voor de Nederlandse industrie om in oktober in Le Havre bij de Rencontres Windustry te zijn. Bedrijven die er in ieder geval zullen zijn, zijn Areva, EDF EN, ENERTRAG, GDF Suez, Global Wind Power, Iberdrola, JMB ‑Aérowatt, Maïa Eolis, Siemens en Théolia · WPD Offshore.

Vier windparken op zee toegekend

De voorgeschiedenis. In 2012 werden in Frankrijk na een eerste openbare aanbestedingsronde vier lokaties voor windparken toegekend aan twee consortia.

EDF-Alstom
Het eerste consortium, onder leiding van EDF-Alstom-Dong en Ailes Marines SAS, heeft drie offshore windparken in de wacht gesleept:

Fécamp voor 498 MW, Courseulles-sur-Mer voor 450MW en Saint-Nazaire voor 480MW.

Het bedrijf Ailes Marines SAS, waarvan de belangrijkste aandeelhouders zijn Iberdrola en EOLE-RES SA, stelt turbines voor die door Areva gemaakt zijn in samenwerking met met name Technip en  STX.

Iberdrola-Areva-Eole-Res-Technip-Neoen Marine
Het tweede consortium Iberdrola-Areva-Eole-Res-Technip-Neoen Marine heeft het vierde windpark toegekend gekregen, namelijk dat van Saint-Brieuc voor 500MW.

Het vijfde park dat werd aangeboden in Le Tréport haalde de eindstreep niet in deze ronde. Het enige voorstel, afkomstig van GDF-Suez, werd afgekeurd. De site van le Tréport zal bij de volgende ronde opnieuw meegenomen worden. Deze rond vindt in de zomer van 2013 plaats.
Momenteel zijn de risico-analyses voor de vier parken gaande.

De windparken moeten tussen 2014 en 2020 in werking treden met een totaal vermogen van 2 GW. Men schat in dat daar zo’n 500 à 600 turbines voor nodig zijn. Deze worden hoofdzakelijk in Frankrijk geproduceerd.
De eerste en tweede ronde offshore windparken zullen bij elkaar in 2020 goed zijn voor 1.000 à 1.200 turbines voor de Franse kust.

Productie in Frankrijk

Er zullen fabrieken komen voor de productie van turbines en bladen komen in Saint-Nazaire, Cherbourg en Le Havre. De productie van de funderingen en de assemblage komen in Saint-Nazaire, Brest, Cherbourg en Le Havre.

Een groot deel van deze industrieën is al gevestigd aan de Franse kust zoals de  Chantiers de l’Atlantique in Saint-Nazaire ( toeleverancier). De exploitatie en onderhoudscentra komen in de vier havens van La Turballe, Saint-Brieuc, Ouistreham en Fécamp.

Bron en informatie:

3rd Windustry France meetings
Datum: 1 en 2 oktober 2013
Plaats: Le Havre

Voor meer informatie, contact of anderszins hulp, kunt u het IA netwerk aan de Ambassade in Parijs contacteren: polo@twa-fr.nl