Airbus A350 al 50 uur getest: eerste vlucht ‘zeer binnenkort’

Elisabeth van Zutphen

A350 flightcrew
Testpiloten Peter Chandler, Guy Magrin, Pascal Verneau, Fernando Alonso, Patrick du Ché, Emanuele Costanzo

Hoogstwaarschijnlijk vindt de eerste vlucht van de A350 XWB plaats in de loop van de volgende week. De geruchten deden al een tijdje de ronde, maar leken te worden bevestigd tijdens de Innovation Days die Airbus op 6 juni 2013 in Toulouse organiseerde. Deze dagen zijn traditioneel de voorbereiding op de internationale luchtvaartbeurs Le Bourget, dit jaar vanaf 17 juni. Hier bleek dat niet alleen de motoren waren getest op 2 juni jl, maar dat op 4 juni ook dertig minuten was getaxied. De flightcrew beschikt sinds 31 mei over het vliegtuig en heeft er al vijftig testuren opzitten en er dus nog vijftig te gaan.

Vandaag 7 juni verwacht men toestemming te krijgen om te vliegen en de eerste vlucht zou in de loop van de volgende week kunnen worden uitgevoerd. Afhankelijk van het weer zal men boven de Midi-Pyrenées of boven Bretagne vliegen. In totaal worden er zes testvliegtuigen gebouwd en wordt er nog een jaar getest. De industriële productie begint aan het einde van 2013 voor een eerste levering aan Quatar Airlines in de tweede helft van 2014. Bij de ontwikkeling en testfase voor de A350 heeft Airbus gebruik gemaakt van omvangrijke simulatietechnieken met drie aparte modellen: één voor de romp en vleugels, een tweede voor de achterkant van het vliegtuig en een derde voor de neus.

Airbus speelt in op de A350-hype met een digitaal magazine, indrukwekkende filmpjes op de A350- site, presentatie van de crew en virtual tours door het apparaat. Een mooi voorbeeld van storytelling en een interessant kijkje achter de schermen voor de liefhebber.

Cabine van de A350.
Cabine van de A350. Bron: Airbus

Bronnen: EADS confiant pour le premier vol de l’A350 cet été, Les Echos, 14 mei 2013, website Airbus A350, L’Airbus A350 prêt pour son premier vol, Usine Nouvelle, 6 juni 2013.