INPI publiceert balans Franse octrooiaanvragen in 2012

Elisabeth van Zutphen

Bron: INPI
Bron: INPI

Op 5 april 2013 publiceerde het Institut National de la Propriété Industrielle (INPI) het overzicht van de in 2012 in Frankrijk aangevraagde octrooien. Het aantal aanvragen bleef ondanks de crisis op peil met een hele lichte daling van 0,7%. Koploper is PSA Peugeot Citroën met 1348 aanvragen, negen procent meer dan vorig jaar. Dit is vooral te verklaren uit de ontwikkeling van de motor Hybrid Air. Eervolle tweede plaats is voor het energie onderzoeksinsituut CEA. Safran staat op de derde plaats. Opmerkelijk is het aantal aanvragen van Renault: 341. Een stijging van 40% in vergelijking tot vorig jaar. Renault richt zich vooral op de ontwikkeling van de elektrisch auto.

Schouderklopjes en kritische noot
Het rapport van het INPI deelt schouderklopjes uit aan de publieke onderzoeksinstituten CEA (566 aanvragen) en CNRS (414 aanvragen en naar de 5de plaats gestegen). Europees gezien staat Frankrijk op de tweede plaats wat betreft de octrooiaanvragen en wereldwijd bekleedt het land de zesde plaats.
Kritiek kwam uit de hoek van de industriële vakpers die erop wijst dat Frankrijk internationaal gezien wel degelijk achterblijft: slechts 7% van de octrooien van PSA en Safran werd ook internationaal gedeponeerd. Alcatel-Lucent deed het wat dat betreft beter met duizend internationale aanvragen. Op de INPI ranglijst kwam de multinational op de 25ste plaats; internationaal gezien op 49ste. En ondanks deze 49ste plaats was het het hoogstgeplaatste Franse bedijf in de ranking.

Stimulering ondernemersklimaat
Volgens de cijfers van het European Patent Office is Frankrijk vooral gedaald in de wereldranglijst voor investeringen in innovatie. Ver achter landen als de Verenigde Staten, China en Zweden bekleedt het de zestiende plaats. Vooral het mkb zou moeite hebben commercieel profijt te trekken uit hun ideëen door een gebrek aan financiële middelen. Minister voor het Mkb, Innovatie en de Digitale Economie, Fleur Pellerin, schatte het tekort onlangs op tussen de 1,5 en 2 miljard euro. De regering vroeg de commissie Beylat-Tambourin om aanbevelingen te doen om het ondernemersklimaat te verbeteren. De commisie kwam op 5 april met 19 voorstellen, waaronder meer en systematisch onderwijs van de Engelse taal en ICT-vaardigheden in het basisonderwijs, vereenvoudigde regelgeving voor het aantrekken van buitenlands talent, begeleiding van veelbelovende sectoren zoals de Big Data en het gebruik van 2% van van de fondsen van levensverzekeringen voor investeringen in innovatieve bedrijven.

Bron: PSA, champion des dépôts de brevets, Le Figaro 6 en 7 april 2013; Palmarès des brevets : le CEA à la poursuite du groupe PSA en 2012, Les Echos, 5 april 2013; Le trompe-l’oeil des Brevets, Usine Nouvelle, 11 april 2013.