DVB Technologies: patches tegen allergie en voor bronchiolitis-vaccinatie

Elisabeth van Zutphen

DBV Technologies is een Franse biotech start-up, opgericht in 2006, door kinderartsen Christophe Dupont en Pierre-Henri Benhamou. Het bedrijf is gespecialiseerd in diagnose en vermindering van gevoeligheid voor allergiën voor melk en pinda’s via een patch, de Viaskin®. Het voordeel van deze methode is dat de allergeen niet direct in de bloedbaan terecht komt waardoor er geen anaphylactische shock op kan treden. De stof komt met de transpiratie via de huid in het lichaam. Viaskin® is ontwikkeld om de allergische reactie te verminderen zodat bijvoorbeeld de patient die per ongeluk een kleine hoeveelheid pinda’s eet niet direct in levensgevaar komt. DBV hoopt de patch in 2016 op de Europese markt te verspreiden in samenwerking met Sanofi.

viaskin-technology
Het principe van de Viaskin technologie. Bron: DBV Technologies

Vaccin volgens hetzelfde principe

Voortbordurend op hetzelfde principe werkt DBV momenteel samen met het agronomisch onderzoekstinstituut INRA aan een vaccin tegen bronchiolitis bij babies van nul tot zes maanden. De Agence Nationale de Recherche (ANR) heeft 600.000 euro subsidie gegeven aan dit project met de naam RSV-NanoViaSkin. Bronchiolitis bij kinderen van 0 tot 2 jaar is een veelvoorkomende virusinfectie van de diepere luchtwegen en erg besmettelijk. De natuurlijke besmetting (95% van de 2-jarigen is drager) zorgt maar voor een gedeeltelijke immuniteit waardoor de infectie ook altijd weer terugkomt. Het patch-vaccin NanoViaSkin bevat geen toevoegingen en is door de patchvorm bijzonder geschikt voor zuigelingen tot zes maanden voor wie de VRS infectie tot serieuze luchtwegaandoeningen kan leiden. Het dertig maanden durende RSV-NanoViaSkin project heeft tot doel de efficiëntie van het vaccin aan te tonen. Er bestaan al vaccins tegen bronchiolitis met intranasale toediening, maar hun werking wordt vaak gehinderd door de antistoffen die de zuigeling van zijn moeder heeft meegekregen en door de onrijpheid van het imuunsysteem van de baby.

Bron: Website DBV Technologies, DBV Technologies et l’Inra travaillent à un vaccin pédiatrique, Innovation & Industrie, maart 2013.