Deinove, parel van de Franse bio-economie

Deinococci-bacteriën, Deinove (Bron: Ministère du Redressement Productif)
Deinococci-bacteriën, Deinove (Bron: Ministère du Redressement Productif)

Een noemenswaardige Franse green chemistry-start up is Deinove. Het in 2006 gestarte bedrijf exploiteert de bijzondere eigenschappen van de zelden eerder toegepaste deinococci-bacteriën. In 2006 ontdekte Professor Miroslav Radman aan de René Descartes Universiteit van Parijs dat de  Deinococcus radiodurans, ingeval van aantasting van het DNA, in een paar uur in staat is zijn eigen genetisch materiaal (DNA) te repareren en te reorganiseren. Een belangrijke ontdekking.
Deinove maakt in zijn procedé gebruik van deze bijzondere genetische eigenschappen en de opmerkelijke sterkte van de deinococci-bacteriën. Het optimaliseert de metabolische capaciteiten van de ‘mini-fabriekjes’ om er vervolgens een groot palet van componenten mee te maken: tweede generatie biobrandstoffen, maar ook biobased chemische ingrediënten en biobased antibiotica.

Bio-ethanol
Deinove begon met het onderzoek naar bio-ethanol uit cellulose, een veelbelovende markt waar het procedé van Deinove weleens op korte termijn de technologische standaard zou kunnen worden.
Als business model koos het bedrijf voor een model waarbij het non-exclusieve licenties verkoopt aan de industrie. Voor zijn meest geavanceerde project, Deinol voor tweede generatie bio-ethanol, heeft Deinove al een overeenkomst getekend met suikergigant Tereos, nummer één in Frankrijk en tweede grootste bio-ethanolfabrikant in Europa.
Het Deinol-project wordt ter hoogte van 8,9 miljoen euro ondersteund door het agentschap Oseo. Deinove hoopt voor de eerste keer erin te slagen   om in één etappe plantaardige reststromen in ethanol om te zetten waarbij bijvoorbeeld het hydrolyse-procedé overgeslagen kan worden.
Sinds Deinove recentelijk de proof of concept verkregen heeft is het bedrijf een pilotopstelling op laboratoriumschaal gaan bouwen. Al in 2014 zal Tereos de laatste valideringstesten op ware grootte verrichten in een van zijn eigen fabrieken.

Groene chemie en antibiotica
Deinove heeft ook veelbelovende resultaten geboekt in de groene chemie. Het bedrijf kan goedkoper en milieuvriendelijker bepaalde biochemische componenten met hoge toegevoegde waarde maken, zoals isoprenoïden en carotenoïden.
Binnen een ander R&D-programma is Deinove zich aan het richten op biobased antibiotica. Tot nu toe werden twaalf bacteriënstrengen met antibiotische werking verkregen waaronder negen actief tegen Gram-negatieve bacteriën.

Objets de la nouvelle France industrielle
Deinove was één van de drie bedrijven die zich mochten presenteren bij de eerste editie ‘Objets de la nouvelle France industrielle‘, een TEDx-achtige show van Minister Arnaud Montebourg die zelf als presentator optrad. Het concept bood hem de gelegenheid om een positief beeld van een innovatieve Franse industrie uit te dragen zonder over de zoveelste fabriekssluiting te hoeven spreken. De happening vond plaats op 19 maart 2013 op het Ministerie van industriële wederopbouw. De andere twee bedrijven in de schijnwerpers waren Stentys en Michelin.

Bronnen 

Persdossier Deinove