Het Franse DCNS heeft bekend gemaakt een meerderheidsaandeel van 59,7 % te hebben genomen in de Ierse start-up OpenHydro, gespecialiseerd in onderwater turbines die energie uit de kracht van de onderzeese stroming halen. De Franse industrie zet sterk in op deze vorm van mariene energie.

OpenHydro, in 2004 opgericht, heeft zijn eigen turbinetechnologie ontwikkeld. Dankzij DCNS gaat het jonge bedrijf nu de industriële fase in. DCNS bezat al 11,2 procent van de start-up, waarvan het tevens toeleverancier is. DCNS maakt namelijk de bladen van de OpenHydro-turbines. Evenals Siemens recentelijk het bedrijf Marine Current Turbines overnam, heeft DCNS de kennis van het Ierse bedrijf binnengehaald in ruil voor een grote potentiële klantenportefeuille. Want OpenHydro heeft een te beperkte clientèle in verhouding tot de enorme investeringen ter waarde van 80 miljoen euro, die het bedrijf sinds 2004 heeft gedaan. OpenHydro werd weliswaar door EDF geselecteerd voor het proefproject bij Paimpol-Bréhat (Bretagne) maar elders in de wereld zijn de projecten vooralsnog op één hand te tellen.
Teneinde OpenHydro te begeleiden bij de overgang van demonstratie naar serieproductie, rekent DCNS op een belangrijk project: le Raz Blanchard met zijn 18 MW in Frankrijk, één van de plekken met de sterkste stroming van Europa. Op middellange termijn rekent de groep op minstens een miljard euro omzet in 2025 in de onderwater turbinesector. DCNS investeert de laatste jaren, naast zijn traditionele marine activiteiten, in vier soorten duurzame, mariene energie.
Hiertoe richtte het een divisie Duurzame mariene energie op waarbinnen OpenHydro, valt evenals de eigen activiteiten op dit gebied in de off-shore windenergie, thermische mariene energie en energiewinning uit osmose
Eerder schreven wij al een artikel over deze vorm van mariene energie in Frankrijk: Waterkrachtpark op zeebodem: een wereldprimeur voor Frankrijk.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.