Disasolar lanceert in 2016 productielijn voor 3de generatie zonnepanelen op maat

Elisabeth van Zutphen

Franse Disasolar investeert in een productielijn voor flexibele, organische, via inkjet geprinte en op maat gemaakte zonnepanelen. Het wil op dit gebied één van de marktleiders worden. Momenteel installeert al eerste en tweede generatie PV cellen. Het is gespecialiseerd in flexibele panelen op maat voor daken van treinen, bussen en zelfs tanks. Met dertien werknemers haalde het in 2012 een jaaromzet van 1,4 miljoen euro.

Inkjet OPV
Het project met de naam Inkjet OPV is begroot op 16 miljoen euro, voor een eerste productiecapaciteit van 25.000 vierkante meter, ongeveer 1,5MWp. Het project wordt mede-gefinancierd door het agentschap Oséo, die 7,3 miljoen euro bijdraagt in het kader van het programma ‘Investissement Stratégique Industrielle’. Het overige geld wordt opgebracht door de industriële partners Ceradrop, Cerinnov et Ceritherm (uit Limoges), In-Core Systèmes in de Rhône en het CEA/INES (Institut national de l’énergie solaire) in de Savoie. De R&D partners zijn het Franse Afelim (geprinte electronica), CEA/INES, CNRS/XLIM, het Nederlandse Solliance (met TNO, TU/e, Holst Centre, ECN, Imec en Forschungszentrum Julich) en de Queens University in Canada.

Toekomstvisie
De directeur van DisaSolar, Stéphane Poughon, gelooft rotsvast in de toekomst van de PV industrie in Europa. Voor hem is de steun van het agentschap Oséo de aftrap voor de industriële productie van derde generatie PV, waarin Frankrijk sterk staat. ‘Te vaak wordt PV beschouwd als een industrie die voor Frankrijk verloren is gegaan. De derde generatie PV, voortkomend uit gedrukte electronica zal vooral tot doel hebben toekomstige ‘smart objects’ van energie te voorzien. Deze nieuwe industrie neemt de handschoen en biedt een historische kans voor de technologische innovatie en economische ontwikkeling van onze regio’. De twee vragen waarop de organische PV (nog) geen antwoord heeft gevonden is het lagere rendement van de OPV in vergelijking tot de eerste en tweede generatie en hoe de OPV te recyclen na de beperkte levensduur van 5 jaar. Disasolar is een dochteronderneming van Disa Megamark, specialist in printen op soepele ondergrond. Het bedrijf maakt bijvoorbeeld de opdrukken voor de Franse SNCF treinen. Disa Megamark heeft 150 werknemers in dienst bij een jaaromzet van 45 miljoen euro.

Bron: DisaSolar; Usine Nouvelle, Une unité de panneaux solaires troisième génération à Limoges, 13 december 2012,