Joannette Polo-Leemreis
Inleiding
Zestig à negentig procent van de baby’s lijdt aan geelzucht, een gevolg van een onvoldoende volgroeide lever in de eerste levensdagen. De aandoening kan zeer ernstige neurologische bijwerkingen hebben met onomkeerbare gevolgen. Vijftig jaar geleden werd al gestart met lichttherapie bij de behandeling van geelzucht. Deze behandeling werkt maar heeft lastige bijwerkingen: het felle licht geeft warmte af en kan schade aan de ogen aanbrengen en de effecten van het UV-licht op de lange termijn zijn waarschijnlijk niet allemaal bekend.

Daarom is er sinds vijftien jaar interesse ontstaan in LED-licht, omdat dit beter controleerbaar is, minder warmte en geen UV-straling genereert. De mkb Brochier Technologies uit de regio Lyon biedt met zijn Lightex-technologie een innovatief LED-bevattend textiel dat noch warmte, noch elektriciteit geleidt en dus veilig is voor contact met de baby.
Tussen mode-ontwerp en innovatieve medische geelzuchtbehandeling bij baby’s
In 2000 presenteerde de Franse mode-ontwerper Olivier Lapidus een met LEDs verlichte trouwjurk waarvan de stof door Cédric Brochier was ontworpen. Brochier komt uit een typisch Lyonse zijdebewerkersfamilie. Hij bedenkt een technologie waarmee hij LEDs in stoffen kan verweven en dat op traditionele Jacquard-weefgetouwen.
Hij creëert in 2007 de start up Brochier Technologies, maar met een ander idee in het achterhoofd. Het lichttextiel van Brochier blijkt aan alle eisen te voldoen om gebruikt te worden bij de behandeling van baby’s tegen geelzucht. Een ware vooruitgang ten opzichte van de huidige behandelingstechnieken met lichtdaken of –tunnels waarin de kinderen langdurig moeten doorbrengen. Deze methodes hebben ook negatieve bijwerkingen, namelijk schade aan de ogen, schadelijke UV-straling of teveel warmte. Bovendien werkt de methode niet optimaal als een baby in een couveuse ligt of een verband heeft. Gezonde baby’s moeten bovendien van de moeder gescheiden worden voor de behandeling.
Van Jacquardweeftechniek tot lichttherapie
De uit optische vezels geweven stof kan dus uitkomst brengen. De Brochier technologie Lightex associeert een weeftechniek met een behandeling van de stof en een aansluitingssysteem op de LED’s. De aldus verkregen stoffen verspreiden op homogene wijze een licht dat exact de gewenste intensiteit en golflengte heeft.
Maar tegelijkertijd berust de technologie op de traditionele weeftechniek van het bedrijf Jacquard uit de regio Lyon. Deze werd in het verleden gebruikt voor het verwerken van zijde waarmee bijzondere weefsels gemaakt konden worden. De grootvader van Cédric Brochier heeft met die knowhow nog glasvezels geweven bestemd voor de neus van de Concorde!
Met de nieuwe Lightexstoffen zouden licht-trappelzakken gemaakt kunnen worden voor aan geelzucht lijdende baby’s. Maar ook dekens voor Crigler-Najjar-patiënten, een zeldzame ziekte waarvan de behandeling vereist dat de patiënten enkele uren per dag in een lichtkast doorbrengen. Dankzij een dergelijke deken kunnen deze mensen weer eens op reis.
Bron
Les vertus du textile lumineux, Le Monde, 19 januari 2013
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.