Solvay-Rhodia leidt Frans TAPAS-consortium

Marloes van Put, IA Parijs

Rhodia (spin-off van de Franse multinational Rhône-Poulenc) is sinds haar startjaar in 1998 uitgegroeid tot een groot bedrijf met vestigingen in 25 landen over de hele wereld, maar het hoofdkantoor bevindt zich nog altijd in Lyon. De regio rond Lyon staat van oudsher bekend als een textielregio, maar sinds de meeste textielactiviteiten naar Azië zijn verhuisd is de regio zich meer gaan richten op (bio)chemie.

TAPAS Project Solvay-Rhodia
TAPAS Project Solvay-Rhodia

Rhodia ontwikkelt vooral sterke polymeren voor de auto-industrie, voornamelijk PA6 polymeren versterkt met korte glasvezels. Het bedrijf heeft niet alleen een goede connectie met de Franse auto-industrie (Faurecia, Plastic Omnium, etc.), maar ook met bedrijven in andere Europese landen en de VS, Korea, Zuid-Amerika en sinds kort ook India.

In 2011 is Rhodia overgenomen door de van oorsprong Belgische chemiegigant Solvay. Rhodia is qua grootte nu de derde tak van Solvay. In tegenstelling tot Rhodia is de vliegtuigbouwindustrie voor Solvay belangrijker dan de automotive industrie. Nu Rhodia onderdeel uitmaakt van Solvay is het nog niet helemaal duidelijk welke kant het bedrijf op zal gaan en welke markten voor Solvay-Rhodia dus prioriteit zullen hebben.

Momenteel loopt er bij Solvay-Rhodia een groot project op het gebied van composieten: het TAPAS-project (ThermoplAstic Process for Automotive Composite Structures). Binnen dit project probeert Rhodia samen met Franse partners (Hutchinson, Isojet, Techni-Modul, CNRT, GeM, LTN en LaMCos) thermoplastische composieten (materiaal & productieproces) te ontwikkelen voor de automotive industrie. Als chemiebedrijf is Rhodia binnen het TAPAS cluster verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een geschikte polymeer met een hoge vloeibaarheid. Ook kijkt Rhodia naar het interface tussen de polymeer en de reinforcements, omdat er daar volgens Rhodia nog veel uitdagingen liggen.

Het TAPAS project loopt tot 2015, maar men verwacht pas in 2020 echt massaproductie te kunnen gaan draaien. Het uiteindelijke doel is om auto-onderdelen te produceren in 2-4 min/onderdeel.

Bronnen:
– Interview Gilles Orange, Solvay-Rhodia, januari 2013
http://www.rhodia.com
http://www.pole-moveo.org/pdf-projets-das/Tapas-F.pdf