McPhy krijgt 5 miljoen euro voor revolutionaire waterstofopslagtechnologie

Joannette Polo-Leemreis, IA Parijs

Het succesvolle vijf jaar jonge Franse bedrijf McPhy Energy heeft een bedrag van vijf miljoen euro ontvangen van het nationale Ecotechnologies-fonds, dat namens de Franse staat door de bank CDC Entreprises en ADEME wordt beheerd in het kader van de Investeringen van de Toekomst-fonds. Het was de tweede keer dat dit fonds een inleg deed in een veelbelovende mkb. Met deze investering kan McPhy zijn commerciële ontwikkeling uitbouwen. Onlangs kreeg McPhy nog een kapitaalverhoging van tien miljoen euro van Emertec Gestion, Sofinnova Partners, Gimv, Arevadelfi en Clipperton Finance voor de acquisitie van Piel, een innovatieve ontwikkelaar van waterstofgeneratoren.

Waterstofopslag in vaste vorm

McPhy opgestart in 2008, ontwikkelt en industrialiseert een technologie voor de opslag van waterstof in vaste vorm, namelijk in metaalhydriden. Dit is een belangrijke technologische doorbraak die voortkomt uit onderzoek van het CNRS. Deze nieuwe manier van waterstofopslag is in een enorme vooruitgang ten opzichte van klassieke opslagmethoden zoals in gasvorm, gas moet immers altijd onder hoge druk staan, of in vloeibare vorm, hetgeen zeer lage temperaturen vereist.
De McPhy methode garandeert een grote veiligheid door de geringe druk op de waterstof, een laag energieverbruik en een groot gebruiksgemak.

Pascal Mauberger, ex-Siemenstopman CEO McPhy - Bron: L'Usien Nouvelle
Pascal Mauberger, ex-Siemenstopman CEO McPhy – Bron: L’Usien Nouvelle

In 2009 trok McPhy Energy ex-Siemenstopman Pascal Mauberger aan als CEO. Onder zijn leiding werd het proof of concept definitief aangetoond en kon McPhy zich op de markt gaan richten.

 Klanten uit industrie en de energiesector

De klanten van de Franse mkb zijn grote industriële bedrijven die waterstof gebruiken in hun productieproces en energiebedrijven die opslagcapaciteit nodig hebben.

De eerste commerciële opdrachten zijn inmiddels met succes uitgevoerd bij de industrie, bij energiebedrijven en universiteiten zoals Enel, Iwatani, Eon en de Universiteit van Nottingham. Verder is een aantal pilotprojecten getekend met belangrijke acteurs van de energietransitiebeweging als Enel, Gdf-Suez, Enertrag, Total en Linde. McPhy heeft inmiddels een filiaal in Duitsland en in Italië.

Aankoop Piel, waterstofgenerators

In janauri 2013 kocht McPhy de Italiaanse pionier Piel, specialist in waterstofgenerators via elektrolyse. Hierdoor kan het bedrijf een complete opstelling aanbieden voor groene waterstofproductie en –opslag op dezelfde plaats.

Bronnen

Perscommuniqué CDC en ADEME investering Ecotechnologies-fonds in McPhy

Acquisitie Piel