DESCARTES-HUYGENSPRIJS 2012 VOOR CELBIOLOGEN GRAÇA RAPOSO EN HARRY HEIJNEN

Graça Raposo en Harry Heijnen ontvangen op maandag 28 januari 2013 de Descartes-Huygensprijs. Zij krijgen de prijs voor hun excellente onderzoek en hun bijdrage aan de Frans-Nederlandse samenwerking. De prijs, een geldbedrag van 23.000 euro voor elke laureaat, is bestemd voor een verblijf als gastonderzoeker in Nederland, respectievelijk in Frankrijk.

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) reikt de Descartes-Huygensprijs sinds 1995 jaarlijks uit.

Graça Raposo

Graça-Raposo, copyright CNRS Phototheque
Graça-Raposo, copyright CNRS Phototheque

Graça Raposo (Centre National de la Recherche Scientifique, Frankrijk) is een internationaal gerenommeerd wetenschapper op het gebied van de exosomen, de kleine blaasjes die een belangrijke rol spelen in de communicatie tussen cellen door overdracht van eiwitten. Raposo doet onder meer onderzoek naar de inzet van exosomen in immunotherapieën tegen kanker. Zij heeft sterke banden met diverse Nederlandse onderzoeksinstellingen, resulterend in zowel een aanzienlijk aantal gezamenlijke publicaties in internationale toptijdschriften als in haar betrokkenheid bij het PhD programma Biomembranen van de Universiteit Utrecht. Zij ontvangt de Descartes-Huygensprijs vanwege het excellente niveau van haar wetenschappelijk onderzoek dat blijkt uit een uitmuntend track-record en een indrukwekkende publicatielijst, aldus de jury.

Harry Heijnen

Harry Heijnen
Harry Heijnen, Nederlandse descartes-Huygenswinnaar 2012

Celbioloog Harry Heijnen (Universitair Medisch Centrum Utrecht, Nederland) is sinds jaar en dag een internationaal gerespecteerd expert op het gebied van beeldvormend onderzoek naar intracellulair verkeer, endocytose en biogenese van organellen. Hij werkt hierin samen met topwetenschappers uit binnen- en buitenland, waaronder Graça Raposo en andere Franse onderzoekers. Zijn bijdrage aan de wetenschappelijke samenwerking met Frankrijk blijkt bovendien uit zijn recente parttime aanstelling aan het gerenommeerde Institut national de la santé et de la recherche médicale (INSERM) in Straatsburg, Frankrijk. De jury kent Harry Heijnen de Descartes-Huygensprijs 2012 toe vanwege zijn eerbiedwaardige onderzoek tot nu toe en zijn voortdurende actieve rol in de wetenschap.

Descartes-Huygensprijs 

De Descartes-Huygensprijs is ingesteld door de Franse en Nederlandse regeringen. De prijs wordt sinds 1995 toegekend aan wetenschappelijke onderzoekers voor hun excellente onderzoek en hun bijdrage aan de Nederlands-Franse samenwerking. Beurtelings komen de vakgebieden geestes- en sociale wetenschappen, natuurwetenschappen en levenswetenschappen aan bod. Het te winnen geldbedrag van 23.000 euro is bestemd voor een verblijf als gastonderzoeker in Nederland, respectievelijk in Frankrijk. De KNAW kiest de Franse kandidaat en de Académie des sciences, of de Académie des sciences morales et politiques wanneer het de sociale of geesteswetenschappen betreft, kiest de Nederlandse kandidaat.

Descartes-Huygensprijs 2013: geestes- en sociale wetenschappen
Volgend jaar vindt de uitreiking in Parijs plaats aan twee excellente onderzoekers uit de geestes- en sociale wetenschappen. Kandidaturen kunnen worden ingediend bij de KNAW respectievelijk het Franse ministerie van Hoger Onderwijs en Onderzoek.

Uitreikingsceremonie bij de KNAW Amsterdam
De Descartes-Huygensprijs wordt op maandag 28 januari 2013 uitgereikt in het Trippenhuis (Amsterdam).

Bron: KNAW

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Helena van Oers, afdeling Communicatie KNAW, telefoon 020 551 0863, e-mail:helena.van.oers@bureau.knaw.nl