Franse start up maakt biobased zoetmaker uit erwten

Het jonge bedrijf Olygose opende onlangs zijn industriële pilot voor de productie van een suikerhoudende vezel gemaakt uit groene erwten. De pilot kan 2.000 ton erwten per jaar verwerken, maar later ook andere gewassen. De vezel met suikerhoudende eigenschappen is een Galacto-oligosacharide die twee maal minder caloriën bevat dan klassieke sacharose suiker.

Logo Olygose
Logo Olygose

In tegenstelling tot sterke zoetmakers, kan deze vezel zonder problemen in snoepgoed verwerkt worden dankzij zijn consistentie en zijn technologische kwaliteiten. De zoetmaker is stabiel bij hoge temperaturen en in een zure omgeving.

Olygose werd in 2009 opgericht en heeft nu vijftien mensen in dienst. Het bedrijf is lid van de Pôle de Compétitivité Industries Agro-Ressources (IAR), waar het het label ‘Entreprises Innovative des Pôles’ heeft ontvangen.

De industriële pilot is goed voor een investering van twee miljoen euro. Het bedrijf heeft als doel om in 2013 een omzet van 100.000 euro te halen. Olygose heeft reeds samenwerkingsovereenkomsten gesloten met een aantal bedrijven uit de voedingssector waaronder snoepgoed- en jamproducenten.

Bron: L’usine Nouvelle 29 november 2012, Formule verte.com