Frans consortium werkt aan ‘het nieuwe koken’

Het nieuwe koken, zo kan het Franse onderzoeksprogramma Open Food System benoemd kunnen worden. Bij het achtjarige onderzoeksproject zijn vijfentwintig industriële en wetenschappelijke partners betrokken onder leiding van het Franse  Seb, bekend van de snelkookpan en de frituurpan zonder vet. Het globale budget is 21 miljoen euro over acht jaar. Het consortium krijgt 9,1 miljoen euro steun uit het fonds van de investeringen van de toekomst. Men schat in dat het project 92 arbeidsplaatsen op gaat leveren.

Wat dit consortium bijzonder maakt is dat de deelnemers afkomstig zijn uit de zeer uiteenlopende hoeken, te weten de voedingssector, de huishoudelijke apparatensector en de content en digitale dienstensector.
Maar liefs zes pôles de compétitivité, Franse innovatieclusters, zijn bij het multidisciplinaire project betrokken, te weten Agrimip Innovation, Vitagora en Aquimer op het gebied van voeding, Imaginove en Capdigital voor de ICT en content en Microtechniques voor de micro-electronica.

Het doel van Open food System is het ontwerpen van een ecosysteem om het klaarmaken van een maaltijd te vereenvoudigen, door het ontwikkelen van programma’s op inernet, van intelligente apparaten en van innovatieve diensten. Het is de bedoeling dat voor verschillende gebruikersgroepen verschillende oplossingen worden aangeboden en dat gebruikers in de hele wereld onderling ideeën en ervaringen kunnen uitwisselen. Ook is het de bedoeling dat er nieuwe intelligente apparaten worden ontwikkeld, zowel aan professionele als amateurkoks, voor een meer verantwoorde manier van koken met optimaal behoud van voedingswaarde, smaak en geur.

Betrand Neuschwander, adjunct CEO van Seb, geeft aan dat het project uitgaat van drie constateringen:
1. men wil steeds gezonder koken en eten
2. een maaltijd klaarmaken moet steeds sneller gaan
3. er ontstaan steeds meer webcommunities van kookamateurs op internet.

Daar wil Seb met het Open Food System op inhaken door een mix van wetenschappelijk, technisch en marketingonderzoek.

De industriële deelnemers aan Open Food System zijn AIRBAKE, All-Clad, Arno, Asiavina, CALOR, Clock, Imusa, KRUPS, Lagostina, Maharaja, Whiteline Mirro, Moulinex, Panex, Penedo, Regal, Rochedo, Rowenta, Samurai, SEB, Supor, Tefal, T-FAL, Umco, Wearever.

Bron: Innovation & Industrie, no 60, december 2012