Faurecia sluit deal met Fraunhofer ICT over lichtgewicht automotive composieten

Bron: altairenlighten.com
Christophe Aufrère, Vicepresident Technologie & Strategie van Faurecia (links), en Frank Henning, Vicedirecteur Fraunhofer ICT (rechts)
Bron: altairenlighten.com

Marloes van Put, IA Parijs

Het Franse Faurecia, één van ‘s werelds grootste toeleveranciers in de automobielindustrie, heeft in november aangekondigd nauw te gaan samenwerken met het Duitse Fraunhofer Instituut voor Chemische Technologie (ICT). Binnen deze R&D samenwerking zal er gewerkt worden aan de doorontwikkeling van industriële productieprocessen voor composieten auto-onderdelen. Het doel is om het productieproces voor composieten te versnellen, zonder dat de kosten of de kwaliteit daaronder lijden. Met de toepassing van composiet in structurele automotive onderdelen zou volgens Faurecia een gewichtsbesparing kunnen worden bereikt van twintig tot vijftig procent.

Het bedrijf Faurecia is bij velen vooral bekend om de productie van autostoelen, maar autostoelen maakten in 2011 slechts 31% uit van Faurecia’s activiteiten. Het bedrijf is ook de wereldwijde nummer één op het gebied van uitlaatsystemen en interieuronderdelen, zoals het dashboard, en de wereldwijde nummer twee op het gebied van exterieuronderdelen, zoals bumpers en schokabsorptie systemen.

Door de steeds strenger wordende internationale milieuwetgeving neemt de vraag naar lichtgewicht materialen binnen de transportsector sterk toe. Voor Faurecia is de samenwerking met Fraunhofer ICT dan ook een belangrijke stap in de ontwikkeling van de expertise op het gebied van lichtgewicht plastic composieten.

Naast de samenwerking met Fraunhofer ICT, heeft Faurecia ook een wereldwijd composiet R&D netwerk opgezet. Binnen dit netwerk speelt de Ecole Centrale de Nantes, een technische universiteit in West-Frankrijk die bekend is om het onderzoek naar productietechnologieën, een belangrijke rol. Al het onderzoek moet er toe leiden dat Faurecia vanaf 2020 daadwerkelijk een nieuw composiet productieproces kan implementeren, en dat er vanaf dan massaproductie kan worden gedraaid.

Het onderzoek naar lichtgewicht composieten is slechts één van de projecten binnen Faurecia rondom de toepassing van innovatieve materialen. Een ander voorbeeld van een onderwerp dat veel aandacht krijgt binnen het concern is de ontwikkeling van bioplastics. Al sinds 2006 wordt er, met name binnen het BioMat project, gewerkt aan bioplastics van 100% natuurlijke materialen. Bovendien heeft Faurecia onlangs een partnership met Mitsubishi Chemical getekend om samen verder aan dit onderwerp te werken. Het doel van dit gezamenlijke Faurecia-Mitsubishi programma is om een biopolymeer te ontwikkelen die gebruikt kan worden voor massaproductie van interieur auto-onderdelen.

Bron:

Faurecia signs R&D agreement with the Fraunhofer ICT, 8 november 2012, http://www.faurecia.com
Faurecia and Mishubishi Chemical sign partnership to co-develop and produce bioplastics for the automotive industry, 6 november 2012, http://www.faurecia.com
Leadership in four core businesses, http://www.faurecia.com