McPhy neemt deel in Franse power to gass project GRHYD

Elisabeth van Zutphen

Op 28 november 2012 maakte de succesvolle, innovatieve start-up McPhy bekend deel te nemen aan het prestigeuze project GRHYD, gefinancierd uit het programma Investissements d’Avenir.  McPhy, opgericht in 2008, is gespecialiseerd in lokale energie-opslag door middel van waterstof. GRHYD is opgezet door GDF Suez Gas en het CRIGEN (New Energies Research and Innovation Centre) samen met tien andere partners.

GRHYD heeft tot doel een oplossing te bieden voor opslag van teveel geproduceerde windenergie. Op momenten dat de energievraag lager is dan de productie wordt de windenergie opgeslagen in de vorm van waterstof. Dat gas wordt vervolgens in het locale biogasnet geinjecteerd of als autobrandstof gebruikt onder de naam Hythane©. De pilot zal vijf jaar duren en gaat binnenkort van start in een ecowijk in Frankrijk.

McPhy oplossing in Japan.
McPhy oplossing in Japan. Bron: Journal des Fluides

Volgens Pascal Mauberger, directeur van McPhy Energy is dit ‘ het eerste structurele project om de in Frankrijk opgewekte energie de kanaliseren. Wij zijn er trots op hiervan onderdeel uit te maken. Onze rol zal met name bestaan uit het beheersen en aflakken van de té forse fluctuaties in de waterstofproductie uit duurzame energie en op die manier aanbod en vraag met elkaar in evenwicht te brengen.’
Overige deelnemers in dit project zijn: GrDF, GNVERT, AREVA Hydrogène et Stockage de l’énergie, CEA, l’INERIS, CETIAT en  CETH2.

Bron: McPhy Energy intègre le projet innovant GRHYD initié par GDF Suez, Cleantechrepublic, 5 december 2012, Site McPhy Energy.