Jaap de Hoop Scheffer opent Erasmus-Descartes Conferentie 2012

Jaap de Hoop Scheffer, vice-voorzitter van de Nederlands-Franse Samenwerkingsraad, voormalig minister van Buitenlandse zaken, voormalig Secretaris Generaal van de NAVO, opende vanochtend de Erasmus-Descartes Conferentie in Parijs. In een kort interview licht hij het thema van dit jaar verder toe. Klik op hier.

Jaap de Hoop Scheffer
Jaap de Hoop Scheffer

Na deze opening volgt een presentatie van de conclusies van de bijeenkomst voor Jong Talent die heeft plaatsgevonden in oktober jl. Vijftig jonge Nederlandse en Franse talenten hebben samen gediscussieerd over het thema World Food Shortage door Marie Russel (Susfood Project manager – INRA – Unité Collège de direction (CODIR)), Olivier Hamant, onderzoeker, bioloog, ENS Lyon en Luc Groot (Lobbyist en coördinator – LTO Nederland).

Vervolgens komt Louise Fresco (hoogleraar duurzame ontwikkeling in internationaal perspectief, Universiteit van Amsterdam, lid van de Nederlands-Franse Samenwerkingsraad) aan het woord, gevolgd door een paneldiscussie onder leiding van Fouad Laroui « Hoe duurzaamheid en concurrentiekracht in de landbouwsector te verenigen? ». Hieraan nemen deel Louise Fresco, Stientje van Veldhoven (parlementariër D66 – portefeuille klimaat, milieu, landbouw, water, energie – twee keer “groenste” politicus van NL),  Hervé Guyomard (Wetenschappelijk directeur landbouwafdeling van het Franse instituut voor landbouwonderzoek INRA), Carel van der Hamsvoort (Hoofd afdeling onderzoek Food en Agribusiness – Rabobank Internationaal ), Roald Lapperre (Ministerie van Economische Zaken, Plv. Directeur Generaal AGRO en Directeur Europees Landbouwbeleid en Voedselzekerheid) en Francois Luguenot (Landbouwmarkt analist bij InVivo).

Na de lunch volgt een inleidende lezing door Hervé Guyomard (Wetenschappelijk directeur landbouwafdeling van het Franse instituut voor landbouwonderzoek INRA, gevolgd door de presentatie van verschillende praktijkvoorbeelden en een publieksdiscussie geleid René Moerland (chef van de buitenlandredactie van NRC Handelsblad en voormalig perscorrespondent Parijs).

Aan de orde komen:

  • Multisward: Nederlands-Franse samenwerking (INRA-WUR) in de dierlijke sector/ (vlees- en zuivelsector). Multisward is een Europees project gericht op de ontwikkeling en innovatie op het gebied van graslandgebruik evenals het beheer hiervan in de verschillende Europese landbouwsystemen. Door Jean-Louis Peyraud, onderzoeksdirecteur (INRA) en Agnes van den Pol-van Dasselaar, onderzoeker (Wageningen UR Livestock Research)
  • Roquette: Roquette is specialist op het gebied van het winnen van zetmeel uit landbouwgewassen en het verwerken van zetmeel tot zetmeelderivaten. Door Marie-Helene Saniez –Degrave, Directeur Nutrition Groupe van Roquette
  • LTO Nederland: Organisatie voor collectieve belangenbehartiging, individuele dienstverlening en groepsgerichte activiteiten voor agrarische ondernemers. Door Noud Janssen, lid Topsector Agri Food, Bestuurslid LTO en eigenaar Janssen Pluimveebedrijven
  • Koppert Cress : Koppert Cress is gespecialiseerd in microgroenten, gekweekt in duurzame kassen. Door Rob Baan, oprichter en directeur van de onderneming Koppert Cress