Hardlopen op gerecyclede autobanden van Michelin

Marloes van Put, IA Parijs

Michelin, ’s werelds grootste bandenfabrikant, heeft in het stadium van La Gauthière in het Franse Clermont-Ferrand een atletiekbaan geopend die gemaakt is van maar  liefst 9 000 gerecyclede autobanden. De baan oogt op het eerste gezicht niet anders dan elke andere atletiekbaan, maar de het feit dat de baan voor 100% gemaakt is van granulaat van oude banden maakt hem absoluut uniek.

Bron: Michelin
Bron: Michelin

Sinds 2002 is het in Frankrijk verboden om afgedankte autobanden op de vuilnisbelt te storen. Michelin heeft daarom samen met andere grote bandenmerken een eco-organisatie opgezet die verantwoordelijk is voor de inzameling en recycling van de banden. Elk jaar worden er in Frankrijk veertig miljoen gebruikte banden ingezameld en verwerkt, wat neerkomt op 298 000 ton materiaal.

Tot nu toe werden de gerecyclede banden voornamelijk gebruikt in geluidswallen, dijken, funderingen voor treinrails, stille wegdekken en als brandstof voor cementovens. De atletiekbaan kan nu dus aan dit rijtje worden toegevoegd.  De prijs van de nieuwe atletiekbaan is volgens Michelin niet hoger dan die van een traditionele baan.
Bronnen:

–        Michelin recycle ses pneus en piste d’athlétisme!, Le Point.fr, 21 november 2012
–        Michelin recycle ses pneus en piste d’athlétisme! L’Usine Nouvelle N° 3310, december 2012