Frankrijk benadrukt belang fotonica industrie op eigen bodem

IA Parijs, Elisabeth van Zutphen

Fotonisch beeldscherm Philipps
Fotonisch textiel beeldscherm. Bron: Canalacademie

DEFI Photonique, een project dat de Franse fotonica industrie moet stimuleren en structureren, ontvangt drie miljoen euro verdeeld over vijf jaar. Het project gaat van start op 1 januari 2013 en heeft tot doel de kleine en mkb bedrijven (TPE en PMI) uit te laten groeien tot middelgrote bedrijven (ETI). Een ETI is een bedrijf dat te groot is om bij het mkb te horen maar minder dan vijfduizend werknemers telt en waarvan de omzet niet de anderhalf miljard euro overschrijdt.

Strategische sector
De drie miljoen voor DEFI Photonique is afkomstig uit het budget van de ‘Investissements d’Avenir’ en is aan de fotonica sector toebedeeld omdat het ‘een technologie van strategisch belang is. Fotonica bedient de meest uiteenlopende sectoren: industrie, telcommunicatie, beveiliging, verlichting, energie, ruimtevaart of productie’, aldus Sébastian Magnaval, directeur van het innovatiecluster Optics Valley. Toen de directeur van het onderzoekscentrum CEA Grenoble, Jean Therme, in 2011 zijn advies aan de EC uitbracht noemde hij fotonica al als een van de zes Key Enabling Technologies. Het is dan ook een sector die men stevig wil verankeren in het Franse innovatieve landschap, waarbij de Verenigde Staten, Duitsland en Japan als voorbeeld dienen.

Groot aantal kleine ondernemingen
Volgens de Franse branche organisatie Association Française des industries de l’Optique et de la Photonique (AFOP) telt de sector duizend ondernemingen, driehonderd laboratoria, vijftigduizend werknemers en een totale omzet van tien miljard euro per jaar. Ze zijn werkzaam voor de meest uiteenlopende industriën. Hoewel er een aantal multinationals als EADS, Thales of Safran actief zijn in de fotonica, is 90% van de actoren mkb-bedrijf met minder dan twintig werknemers. Deze kleine omvang is een voordeel als het gaat om het innovatieve vermogen, getuige bedrijven als Amplitude Technologies (laser technologie), Leosphere (meting luchtverontreiniging mbv laser) of Mauna Kea Technologies (optische biopsie voor kankerdiagnose), maar het ontbreekt aan middelgrote ondernemingen zoals de Duitse Osram of Karl Zeiss.

DEFI Photonique heeft tot doel de kleine Franse fotonica bedrijven te stimuleren en begeleiden bij hun groei door advies, marktonderzoek, het definiëren van nieuwe toepassingen en het vinden van financiering. Sagem en Thales hebben toegezegd het initiatief te zullen sponseren.

Bronnen: Défi PHOTONIQUE, La filière photonique décroche une aide des investissements d’avenir, Usine Nouvelle, 19 november 2012