The Future by Airbus: futuristische ideeën over luchtvaart in 2050

The Future By Airbus

Marloes van Put, IA Parijs

Een vliegtuig als cruiseschip, vliegtuigen met een transparant dak, holografische projecties op de wanden en het opwekken van energie uit de lichaamswarmte van passagiers. De ideeën die Airbus presenteert in haar toekomstvisie ‘the future by Airbus’ doen eerder denken aan een scène uit de nieuwste Starwars-film dan de vliegtuigen waar wij over enkele tientallen jaren daadwerkelijk mee zullen vliegen.

Toch is Airbus van mening dat deze technieken werkelijkheid worden in de komende decennia. Airbus heeft meer dan tienduizend mensen geïnterviewd om uit te vinden wat zij verwachten van de luchtvaartindustrie van 2050. De conclusie: 7 op de 10 ondervraagden verwacht meer te vliegen in de toekomst, zonder dat het milieu daarbij onnodig belast wordt. De passagiers van de toekomst willen tijdens de reis toegang hebben tot hun persoonlijke digitale wereld en alle technologische mogelijkheden die ze ook in hun dagelijkse leven tot hun beschikking hebben.

Er wordt door de ontwerpers en ingenieurs van Airbus hard gewerkt om deze toekomstwens werkelijkheid te maken. Zowel de constructie van het toekomstige vliegtuig als het interieur moeten drastisch worden aangepakt. In ‘the future by Airbus’ worden twee concepten gepresenteerd voor het vliegtuig van 2050: het ‘Airbus Concept Plane’ en de ‘Airbus Concept Cabin’.

Airbus Concept Plane

Het ‘Airbus Concept Plane’ is een vliegtuig dat op het eerste gezicht niet veel anders oogt dan de vliegtuigen zoals we ze nu kennen. Toch is het een combinatie van innovatieve technologieën waarvan Airbus ingenieurs denken dat zij in de toekomst zullen leiden tot een energiezuiniger, stiller en comfortabeler vliegtuig:

Langere en dunnere vleugels zorgen voor een betere aerodynamica, waardoor de luchtwrijving en daarmee ook het brandstofverbruik worden verminderd.

Lichtgewicht ‘smart’ materials zorgen voor een gewichtsvermindering en daarmee eveneens voor een afname van het brandstofverbruik.

– Het staartvlak is U-vorming om geluidsoverlast tegen te gaan.

– Motoren worden betrouwbaarder, stiller en efficiënter.
Om geluidsoverlast te voorkomen worden kunnen motoren gedeeltelijk worden geïntegreerd in de  constructie. Door technologische vooruitgang zijn de motoren zo betrouwbaar geworden vinden reparaties zo zelden plaats dat er geen directe toegang hoeft te zijn tot elk onderdeel.

– Om het in- en uitstappen van passagiers sneller te laten verlopen heeft het vliegtuig dubbele deuren.

– De romp is geen simpele cilinder meer maar heeft een golvende vorm. Hierdoor komt er meer ruimte in de cabine en wordt de aerodynamica verbeterd. De romp zal volledig uit composiet materiaal bestaan.

– Het elektronisch systeem is in staat zelf te bepalen wanneer onderhoud nodig is.

Nieuwe productiemethodes verlagen de kosten en de milieubelasting, ondanks de toepassing van geavanceerde materialen en complexe vormen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Airbus Concept Cabin

De ‘Airbus Concept Cabin’ geeft een toekomstbeeld dat meer vanuit de gebruiker ontworpen is. Het laat ons zien hoe het vliegtuig vormgegeven zou kunnen worden wanneer we de optimale vliegervaring als uitgangspunt nemen. De ontwerpers hebben hierbij hun creativiteit de vrije loop gelaten wat tot de meest futuristische afbeeldingen heeft geleid:

– Een bionische structuur, geïnspireerd op vogelskeletten, geeft de romp genoeg sterkte en tegelijkertijd ook transparantie.

– De bionische structuur wordt afgedekt met een biopolymeer membraan. Het membraan is op elk moment zo aan te passen dat de hoeveelheid licht, de luchtvochtigheid en de temperatuur in de cabine kunnen worden afgestemd op de behoeften van de passagier.

Toekomstige composiet materialen zijn wellicht geen vaste materialen meer, maar een combinatie van vloeistof en gas.

– Elektrische bedrading wordt overbodig doordat ‘smart’ materials ook elektrische functies kunnen vervullen.

Geheugenmetalen en –polymeren veranderen met behulp van sensoren en actuatoren van vorm en passen zich zo aan aan de wensen van de gebruiker.

– De stoelbekleding en het tapijt krijgen een self-cleaning coating, zoals die nu al in de cabinetoiletten gebruikt wordt. Op den duur worden deze coatings wellicht zelfs self-healing.

– Alle materialen van de toekomstige passagierscabine zijn volledig ecologisch.

Laser added manufacturing (LAM), een productietechniek die lijkt op 3D printen, zal in de toekomst breder worden ingezet. Een heel scala aan materialen, van high-grade titanium tot glas en beton, kan met behulp van LAM bewerkt worden tot complexe vormen zonder veel materiaalverlies.

Holografische voorstellingen worden geprojecteerd op de cabinewanden. De beeldkwaliteit is zo hoog dat het niet meer van de werkelijkheid te onderscheiden is.

– Energie wordt opgewekt uit een combinatie van biobrandstoffen, zonnecellen, waterstofcellen en, geloof het of niet, de lichaamswarmte van passagiers.

Veel ideeën van Airbus lijken op dit moment misschien ongeloofwaardig. Maar als ons veertig jaar geleden was verteld dat er anno 2012 ‘dubbeldekker’ vliegtuigen zouden rondvliegen met plaats voor meer dan achthonderd passagiers, dan hadden we dat waarschijnlijk ook een onrealistisch toekomstbeeld gevonden!

Bron: the future by Airbus, 2011