Steve Jobs, Mark Zuckerberg, James Cameron en…Bertin Nahum

Bertin Nahum is door het Canadese tijdschrift Discovery Series verkozen tot de vierde meest innovatieve en revolutionnaire persoonlijkheid ter wereld. Alleen Steve Jobs, Mark Zuckerberg en James Cameron deden het beter. Wie is deze man uit Montpellier?

Medtech

Bertin Nahum is expert in medische robotica en richtte in 2002 het bedrijf Medtech op. De eerste robot die het innovatieve bedrijf ontwikkelde, Brigit, kon een chirurg assisteren bij het plaatsen van een knieprothese. In 2006 telde de mkb slechts vier medewerkers maar de Amerikaan Zimmer, wereldleider op het gebied van orthopedische chirurgie ontdekte Medtech en kocht alle octrooien van het Franse bedrijf op.

Rosa 

Rosa, de neurochirurgie-assistente die CEO Nahum tot de vier meest innovatieve persoonlijkheden in de wereld maakte (Bron: Medtech)

Met de hiermee behaalde financiële middelen ging Nahum aan het werk voor de ontwikkeling van een nieuwe robot, Rosa, een high tech assistent voor de neurochirurgie. Een veelbelovend terrein, meent de Franse ondernemer, het aantal hersenaandoeningen neemt immer evenredig toe met de veroudering van de bevolking. Om zijn nieuwe robot beter in de markt te zetten, opende de CEO een filiaal in de VS.

Rosa wordt gebruikt in een vijftiental ziekenhuizen ter wereld

Nu wordt de Rosa-robot  in een vijftiental ziekenhuizen ter wereld gebruikt, in China, Europa en de VS . Meer dan 600 operaties zijn met Rosa uitgevoerd, waarvan een derde biopsieën en een derde stereo-EEG’s. Een stereo-EEG is een methode waarbij elektroden in de hersenen gebracht worden middels een operatie om de hersenactiviteit te meten, bijvoorbeeld in geval van epilepsiepatiënten. Ook is een vijftiental wetenschappelijke publicaties verschenen over de Rosa-robot.

Franse markt is bijzonder lastig

Nahum betreurt dat de Franse markt zich terughoudend opstelt. Maar inmiddels staan er toch Rosa-robots in een zevental Franse academische ziekenhuizen. Een Rosa-assistent kost zo’n 300.000 euro. Sinds eind 2011 werkt Medtech aan een nieuwe robot, bestemd voor de chirurgie aan de wervelkolom.
Op dit moment heeft Medtech een omzet van twee miljoen euro en twintig mensen in dienst. Maar winst is er nog niet. Voorlopig blijft Medtech voorrang geven aan investeren in onderzoek en ontwikkeling.
Wie weet, misschien behoudt Bertin Nahum dan zijn plaats in de top 4 van meest innovatieve persoonlijkheden ter wereld.

Bronnen

Website Medtech

Bertin Nahum, roboticien au service de la chirurgie, Le Monde 3 november 2012