Opening CETI: onderzoekscentrum technisch textiel in Noord-Frankrijk

Marloes van Put, IA Netwerk Parijs

De Franse textielindustrie heeft er sinds begin oktober een nieuwe speler bij: het Centre Européen des Textiles Innovants, kortweg CETI. Op 10 en 11 oktober 2012 werd dit nieuwe centrum met veel media aandacht geïnaugureerd.

Het CETI heeft zich gevestigd op het voormalige terrein van de Terkenbrouwerij vlakbij Roubaix, in de Noord-Franse regio Nord-Pas-de-Calais. Het complete centrum beslaat maar liefst 15 000 m2, waarvan 8 000 m2 direct is gewijd aan onderzoek en het maken van prototypes. Het resterende deel is bestemd voor kantoorruimte waar meerdere textielorganisaties en innovatieclusters gebruik van gaan maken.

Bron: CETI

Nu de opening achter de rug is kan binnenkort gestart worden met het daadwerkelijke onderzoek, want momenteel is er nog niet veel activiteit in het centrum. De verwachting is dat vanaf maart 2013 de eerste onderzoekers aan de slag gaan. In de beginfase richten de activiteiten van CETI zich alleen op het spinnen van high-performance vezels. Een volgende investeringsfase in 2013 en 2014 moet ervoor zorgen dat er ook geweven, gebreide en gevlochten structuren gemaakt en onderzocht kunnen worden, voornamelijk voor de technisch textiel- en composietindustrie. In de tweede fase zal er daarnaast meer aandacht komen voor afwerkingstechnieken.

CETI is opgezet binnen de Franse pôle de compétitivité UP-tex, een innovatiecluster in Nord-Pas-de-Calais waar een groot aantal bedrijven gespecialiseerd in (technisch) textiel onderdeel van uitmaken. Belangrijke R&D partijen binnen de pôle UP-tex zijn de textielfaculteit van Roubaix (ENSAIT), de chemiefaculteit van Lille (ENSCL), de ingenieursschool van Lille (HEI), de ingenieursschool van Douai (Mines de Douai) en het textielplatform IFTH.

De komst van CETI moet een impuls geven aan de textielindustrie van de regio. Aangezien de markt voor technisch textiel zelfs in deze tijden van crisis blijft groeien is de kans groot dat dit gaat lukken; in de afgelopen vijftig jaar is de technisch textielsector vervijfvoudigd en tussen nu en 2017 wordt er bovendien een groei verwacht van 21 procent.

Bron: CETI

Het verschil tussen CETI en andere Franse textielonderzoeks- instituten is dat het onderzoek bij CETI dichtbij de industriële toepassing staat. Het centrum is opgezet in samenwerking met veel industriële partners en het is dan ook de bedoeling dat zij een belangrijke rol gaan spelen in de toekomstige onderzoeksprojecten. Fundamenteler en meer experimenteel onderzoek is voornamelijk ondergebracht bij de universitaire onderzoekscentra, niet alleen in de regio Nord-Pas-de-Calais maar ook in andere Franse regio’s. Belangrijke partijen buiten UP-tex zijn bijvoorbeeld het LPMT laboratorium van de universiteit van Mulhouse en het grote composietenlab IRT Jules Verne, dat op dit moment in Nantes opgezet wordt.

 
Bronnen:

–       www.ceti.com
–       Un nouveau centre de R&D pluridisciplinaire, L’Entreprise Novembre 2012
–       Concevoir les textiles intelligents du futur, la Croix du Nord 12/18 Oktober 2012
–       The CETI Opens Its Doors in October 2012, www.textileworld.com
–       Interview met Jean-Yves Drean, LPMT