Point One (Nl) en Minalogic (F) in Silicon Europe project

Inleiding
Point-One is de Nederlandse partner in Silicon Europe, het samenwerkingsproject voor micro- en nano-elektronica clusters in Europa. Het initiatief gaat uit van Silicon Saxony uit Dresden.

Daarnaast nemen deel het Franse cluster Minalogic uit Grenoble, DSP Valley uit Leuven, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) en de Oost Nederlandse Ontwikkelingsmaatschappij (OOST NV) .

Minalogic
Minalogic is het Franse cluster op het gebied van micro- en nanotechnologie en embedded software in de regio rond Grenoble met 203 leden waarvan 156 bedrijven, 83 procent mkb, 12 kennisinstellingen en universiteiten, 15 lokale overheden, 16 regionale ontwikkelingsmaatschappijen en vier private investeerders. Grote bedrijven als STMicroelectronics, Thales, Schneider Electric en Orange zijn lid. Sinds de oprichting in 2005 werden 220 onderzoeksprojecten gefinancierd voor een totaal bedrag van 615 miljoen euro met een totaal R&D-budget van 1,7 miljard euro.

Silicon Europe
Het doel van het Europese project is het versterken van de Europese semiconductorindustrie. Als toepassingsgebied is gekozen voor energiezuinige elektronica voor brede toepassingen zoals in wonen, werken en vervoer. Het project is goedgekeurd en wordt door de Europese Commissie gesubsidieerd. De kick-off vond plaats op 8 oktober 2012 tijdens de conferentie Semicon Europa 2012 in Dresden.

Het projectteam gaat de semicon roadmaps van de vier landen naast elkaar leggen om de sterkten en zwaktes in kaart brengen en zo van elkaar te leren. Dit uiteraard samen met de betrokken industrieën en kennisinstellingen. Vanuit het Point-One netwerk worden hiervoor Business Cluster Semiconductors en Brainport Industries benaderd.

Meer informatie  op de website van de het Silicon Europe project.

Bron: Nieuwsbrief Point One