Bolloré: Autolib Parijs in 2014 rendabel

Elisabeth van Zutphen, IA Parijs

Ter gelegendheid van de opening van de Mondial de l’Automobile op 28 september deelde Vincent Bolloré mee dat de Autolib in Parijs de verwachtingen overtreft. Volgens zijn zeggen hebben 530.000 mensen een Autolib gebruikt sinds de lancering eind 2011. Vorige week telde men 30.000 ritten, een stijging van vijf procent. Gemiddeld gebruikt men de auto een klein uur, legt twaalf kilometer af en betaalt hiervoor iets minder dan tien euro. Als de ingezette tendens doorzet bereikt men in 2014 het break even point.

Autolibstation in Suresnes. Copyright: Copyleft
Autolibstation in Suresnes. Copyright: Copyleft

In 2011 zei Bolloré 80.000 jaarabonnées nodig te hebben om uit de rode cijfers te komen; dit zijn er momenteel 12.000. Ze zijn gezamenlijk goed voor 150.000 euro per maand aan vast inkomen en betalen een gunstiger tarief van 3,30 euro per twintig minuten voor het gebruik van een automobiel. Er zijn 440 Autolibstations in Parijs en 200 in de buitenwijken van de stad. Ze herbergen 1800 auto’s en dat moeten er 3.000 zijn aan het einde van dit jaar. Bolloré heeft 900 mensen in dienst genomen om Autolib te runnen. Globaal kost de hele onderneming hem 50 miljoen euro per jaar.

Kritische noot. Wethouder Yves Contassot (De Groenen), directeur van het publiek private Saemes dat verantwoordelijk is voor het beheer van parkeergarages, vraagt zich af of het allemaal wel zo rooskleurig is. Volgens hem heeft de stad nog niet de beloofde inzage in de exploitatiecijfers gekregen en hij vraagt zich af waarom niet.

Bronnen: Autolib, tient-il la route? Journal du Dimanche, Autolib devrait être rentable au printemps 2014, Usine Nouvelle, 28 september 2012.