Historisch Parijs in 3D: sterk staaltje van Dassault Systèmes

Elisabeth van Zutphen, IA Netwerk Parijs

Op 28 september 2012 lanceert Dassault Systèmes ‘Paris, La Ville a remonter le temps‘, een reis terug in de tijd én in 3D, langs een aantal monumentale gebouwen in Parijs. Dassault Systèmes is opgericht in 1981 en gespecialiseerd in 3D simulatie software, die bijvoorbeeld in de conceptiefase het gedrag van auto’s (BMW) of vliegtuigen (Boeing) voorspelt of een impressie geeft van een project zoals het Guggenheim in Bilbao.

Dassault-systemes-projet-paris-3d
De Eiffeltoren in 1889. Bron: Dassault Systèmes

Aan ‘Paris, La Ville a remonter le temps’ werkten gedurende twee jaar veertig mensen, waaronder ICT specialisten, historici en archeologen. Het resultaat is een onderdompeling in het Parijs tijdens de Wereldtentoonstelling van 1889, of zicht op (een verrassend kleine) Bastille, een blik op het fort het Louvre van 1350 en de ontwikkeling in de eeuwen die erop volgenden, een impressie van de bouw van de Notre Dame, of in de Arènes de Luteces van voor onze jaartelling. De makers laten ook de oude monumenten in het huidige straatbeeld zien, zodat bijvoorbeeld duidelijk wordt dat de Arènes de Lutèces oorspronkelijk doorliepen tot in de huidige rue Monge.

Het project biedt daarnaast mogelijkheden aan professionals zoals film- of documentaire makers om hun productiekosten te drukken. Filmmakers kunnen op speciale plateau’s virtuele wandelingen door het historische Parijs maken en opnemen. Het is als het ware alsof de decors al gebouwd zijn. Zelfs de cameravoering is in te stellen: als steadicam of als helicopter vlucht. Met een joystick kun je je door de stad verplaatsen. In de loop van de tijd zullen andere Parijse monumenten in het programma worden opgenomen.

Virtueel plateau Paris3D
Virtueel plateau Paris3D. Bron: Le Figaro Magazine.

Het multimedia project bestaat uit een documentaire serie, uitgezonden door Planet +, een boek, een DVD, een gratis Itunes App en als klap op de vuurpijl een demonstratie voor het gemeentehuis van Parijs waar op zaterdagavond 29 september op negen schermen van tien bij tien meter de reconstructie te zien is.

Voor Dassault Systèmes is dit het derde historische project: in 2007 en 2011 maakte men een 3D reconstructie van de piramide van Keops en Gaza.

Bron: Trailer Paris, La ville à remonter le temps, Immersion en 3D dans l’Histoire de Paris, NouvelObs, 24/09/12, Retour vers le futur, Le Figaro Magazine, 21 september 2012

Louvre
Het Louvre onder Charles V. Bron: Dassault Systèmes