Twee Franse banken lanceren S-Money: de betalingsapp voor iedereen

Elisabeth van Zutphen, IA Parijs

De Franse banken Banque Populaire-Caisse d’Epargne (BPCE) testen in vier steden mobiel betalen via een smartphone app en dus zonder Near Field Communication (NFC). Hiermee kan (op termijn) iedereen aan iedere willekeurige andere persoon een betaling doen, mits deze persoon is aangemeld bij S-Money. Consumenten betalen de loodgieter, een winkelier of een internetaankoop. Een smartphone is de enige hardware die nodig is voor de transactie. Met S-Money wordt de bankrekening van de ontvanger direct gecrediteerd en heeft die gelijk beschikking over het geld.

Sinds juli 2012 is deze dienst beschikbaar voor klanten van BPCE in Toulouse, Rennes, Nantes en Bordeaux. Landelijke invoering is voorzien voor 2013 en S-Money is ook te gebruiken voor niet-klanten van BPCE. S-Money is gratis voor consumenten en winkeliers betalen een vast bedrag per maand en geen commissie per transactie. De electronische portemonnaie wordt opgeladen vanaf de bankrekening van de houder. Bij een betaling ontvangen beide partijen een code om de transactie te bevestigen.

De Franse banken voeren een felle concurrentiestrijd op het gebied van betalingen via mobiele telefoons. In juni 2011 lanceerde Credit Agricole Kwixo en een half jaar later lanceerde BNP Parisbas KiX; beide internetbetaaldiensten zijn geschikt voor gebruik op mobiele telefoons. De toegevoegde waarde van S-Money is de CRM component voor de winkelier. Als de consument zijn toestemming hiervoor geeft kan de winkelier hem in de CRM database van zijn winkel opnemen een aanbiedingen sturen.

BPCE hebben hoge verwachtingen van S-Money. Ze investeerden drie miljoen euro in de ontwikkeing ervan.

Bron: L’Express, Avecl l’appli S-Money, BPCE fait du smartphone un porte-monnaie, 5 juli 2012.