Franse automotive sector wil aan de top blijven met elektrische auto’s

Eric van Kooij, IA Parijs

Ondanks de economische crisis groeit de automobielindustrie op wereldschaal nog steeds. In 2011 steeg de mondiale productie met 3% tot een nieuw record van 80 miljoen voertuigen. De marktsituatie verschilt echter per regio. In het eerste kwartaal van 2012 was de stemming in Japan, Zuid-Korea, India en de VS positief. Europa, Zuid-Amerika en zelfs China hadden echter te maken met een afname in de afzet. In Europa nam de omvang van de automotive markt af met 7,7,% in het eerste kwartaal van 2012. In Duitsland was nog sprake van een toename van 1,3%, maar in Frankrijk leverde de sector 21,6% in. In juli 2012 kondigde PSA Citroën aan een fabriek te sluiten en in totaal 8.000 medewerkers te zullen ontslaan.

Belangrijkste industrietak
De Franse automotive-sector is de belangrijkste industrietak van het land. Ze is goed voor zo’n 15% van alle Franse private R&D-investeringen. De merken Renault, Peugeot en Citroën zijn wereldwijd bekend. Ze zorgen voor de meeste patentregistraties in Frankrijk. Andere grote, innovatieve bedrijven in deze sector zijn toeleveranciers Valeo en Plastic Omnium. In 2010 werkten er over de hele wereld zo’n 400.000 mensen voor de Franse fabrikanten, die zo’n 6,4 miljoen voertuigen produceerden (Renault 2,7 miljoen en PSA Peugeot Citroën 3,6  miljoen). Zo’n 75% daarvan werd buiten Frankrijk verkocht. In Frankrijk zelf werden 2,7 miljoen auto’s gemaakt.

Steun voor energiezuinige voertuigen?
Om de Franse automotive-sector in deze crisistijd tegemoet te komen, overweegt de Franse overheid financiële ondersteuning te geven als stimulering voor de ontwikkeling van energiezuinige en milieuvriendelijke voertuigen. Daarbij gaat het met name om elektrische voertuigen, hybride-oplaadbare auto’s en auto’s met brandstofcellen.

Elektrische voertuigen
De industrialisatie van elektrische auto’s is in Frankrijk van start gegaan. Vooral Renault zet in op de productie van zero emission vehicles. De autoproducent voorspelt voor elektrische auto’s een marktaandeel van 10% in 2020. Dit jaar schaalt Renault de  productie van de elektrische versie van de Kangoo en de Fluence op. Ook lanceert het bedrijf de Twizy en de ZOE. Aangespoord door de ambities van Renault en de publiciteit rondom Autolib’ – het initiatief met elektrische rent-a-cars in Parijs – waagt ook een aantal kleinere Franse autofabrikanten zich aan het ontwerpen en maken van elektrische auto’s.

Kangoo Z.E.
Renault had een wat minder fortuinlijke start met de productie van EV’s, toen begin 2011 financieringsproblemen de onderneming dwongen de voorgenomen productie van EV-batterijen in de fabriek van Flins uit te stellen tot 2014. Begin 2012 kondigde Renault aan de productie uit handen te geven aan partner Nissan, wat leidde tot de nodige discussie in de media en de politiek. De lancering van de Kangoo Z.E., Frankrijk’s eerste commerciële 100% EV, maakte uiteindelijk weer veel goed. De Kangoo Z.E. wordt in de Renault-fabriek in Maubeuge gemaakt. De auto kost slechts € 15.000,- (zonder BTW en milieubonus van € 5.000,- van de overheid). Renault heeft aangekondigd de verkoop van de Kangoo Z.E. in de rest van Europa uit te zullen rollen.

Twizy

Renault Twizy
Renault Twizy. Bron: Renault


Onlangs heeft Renault de volledig elektrische Twizy op de markt gebracht. De Twizy is half motor en half auto. Het vervoermiddel is bedoeld voor stedelijk transport. Het heeft niet echt deuren zoals een auto en ook niet veel bagageruimte. Er zijn twee modellen op de markt. Het ene model heeft een vermogen van 5pk, een topsnelheid van 45km/u en kost bijna € 7.000,-. De ander heeft een vermogen van 17pk, een topsnelheid van 80km/u en kost € 7.700,-. De Twizy weegt 450kg. Renault richt zich op een jong publiek, getuige het reclamefilmpje voor de Twizywaarbij DJ David Guetta de Twizzy gebruikt om naar een optreden te rijden. Terwijl hij draait worden alle daar geparkeerde Twizzy’s opgeladen met de energie die van de dansvloer vrijkomt.

Mia Electric
De Mia Electric is een volledige elektrische driepersoons auto die gemaakt wordt door de Franse autofabrikant Mia Electric. Het is een compacte stadswagen met schuifdeuren, waarbij de bestuurder voorin in het midden zit en de passagiers daar rechts en links achter zitten. Het is een optie om in plaats van twee stoelen achter, een driezitsbank achter de bestuurder te installeren. De auto heeft achterin een 18kW elektrische motor. De koper heeft de keuze uit een 8 kW of een 12 kW lithium-ijzerfosfaat batterij, met een oplaadtijd van drie respectievelijk vijf uur. De 8 kW batterij geeft een actieradius van 80 km, de 12 kW van 125 km. In geval van nood is 10 minuten laden genoeg om weer 8 km verder te kunnen rijden. De Mia Electric is thuis op te laden via het stopcontact; zo’n € 2,- aan stroom voorziet in 120 km afstand. De auto is ontworpen door het voormalige hoofd design van Volkswagen, Murat Günak. De Mia Electric kost ca. € 19.500,-.

Mia Electric
Mia Electric. Bron: website Mia Electric

Bronnen: R&D: l’Allemagne creuse l’écart avec la France, Alain Perez, Les Echos, 20 februari 2012; France: Renault’s EV roll out not all plain sailing, Oliver Balch, ElectricVehicle update, 22 november 2011; Mia Electric