Alstom Grid en INES zetten gezamenlijk lab op voor energie-opslag en integratie van zonne-energie in smart grids

Alstom Grid en de onderzoeksteams van het CEA-LITEN bij het INES, Institut National de l’Energie Solaire, kondigen in juni 2012 de oprichting aan van een gezamenlijk R&D-centrum bij het INES in Chambéry. Het nieuwe laboratorium gaat zich met name richten op technologieën voor de opslag van energie en de integratie van duurzame energie in intelligente netten voor transport en electriciteitsdistributie.

Het nieuwe publiek-private lab komt in Chambéry bij het INES waarmee het profiteert van de aanwezige kennis op het gebied van toepassingen van zonne-energie en opslag van energie. Ook kan het nieuwe lab gebruik maken van de INES-campus om verschillende doorbraaktechnologieën te testen. Alstom Grid, gespecialiseerd op het gebied van electriciteitstransmissie, brengt zijn knowhow in op het gebied van krachtige electronica, elektrische conversie en de integratie van besturingssystemen voor intelligente netten.

De samenwerking heeft tot doel om doorbraaktechnologieën te ontwikkelen waarmee geïntegreerde opslagmogelijkheden in het smart grid versneld mogelijk worden. Ook hoopt men de integratie van duurzame energie in het net te vergemakkelijken om verder te kunnen gaan dan de twintig procent die Europa zich voor 2020 tot doel heeft gesteld.

“Met de opzet van het R&D centrum bevestigt Alstom zijn ambitie om zijn  onderzoek op het gebied van energie-opslag op grote schaal te versnellen”, licht Patrick Plas toe, Senior Vice-president Grid Power & Automation bij Alstom Grid. Het gemeenschappelijke lab zal tevens een mooie aanvulling vormen op het toekomstige instituut voor duurzame energie IEED Supergrid dat in Villeurbanne komt en waarvan Alstom de projectleider is.

Ook ligt het project in het verlengde van recent uitgevoerde smart grids demonstratieprojecten zoals het Reflexe-project in Nice en GreenLys in de regio Rhône-Alpes.