Parijs krijgt Frankrijk’s grootste stedelijke PV-centrale

120622-la-halle-pajot-paris
La halle Pajot, Parijs

Over enkele weken worden op het dak van een oude SNCF-hal dichtbij het Gare du Nord in Parijs 3.200 vierkante meter PV panelen geïnstalleerd. In de Halle Pujol komen een jeugdherberg, een bibliotheek, winkels en een overdekt park. Daarmee wordt het de grootste stedelijke PV-centrale van Frankrijk.

Energiepositief gebouw
De centrale gaat 380 MWh per jaar produceren. Naar verwachting is dat meer dan het gebouw zal verbruiken. De architect is Françoise-Hélène Jourda, specialiste in duurzame bouwprojecten. Het project maakt deel uit van een plan voor een ecowijk in een deel van Parijs dat hard aan renovatie- en opfrisbeurt toe is. Ook een genoveerd sportcentrum en een middelbare school in de wijk dragen met hun hoge energieprestaties bij aan het ecowijk-project.

Dalkia opgestapt
Het project was bijna mislukt omdat Dalkia, het bedrijf dat de bouw en het beheer op zich zou nemen, in september 2011 besloot eruit te stappen. De oorzaak van dat besluit lag in de heersende onzekerheden over de teruglevertarieven voor PV-stroom. De regering Fillon had namelijk besloten deze tarieven voor alle projecten van meer dan 3 kW tijdelijk stop te zetten.

Klimaatplan Parijs 2020
Maar de stad Parijs heeft in zijn klimaatplan de ontwikkeling van PV een grote plaats gegeven. In 2014 wil de stad 200.000 vierkante meter PV-panelen hebben, tegen 12.500 vierkante meter momenteel. Daarom besloot de gemeente Parijs om de bouw en de verkoop van de elektriciteit samen met Semaest, de ontwikkelingsmaatschappij van oost-Parijs, in eigen hand te nemen.

De oude stationshal van Parijs met in de toekomst PV-panelen op het dak (Bron: Faiteslepleindavenir)

In 2020 wil de stad Parijs zijn energieverbruik met 25 procent teruggebracht hebben en 25 procent duurzame energie in zijn energiemix hebben. Momenteel is dat 13 procent. De lokale productie van duurzame energie door middel van geothermie en PV dekt nu slechts twee procent van de behoefte van de Franse hoofdstad.

Bron
La Halle Pajol, une centrale solaire au coeur de Paris, Le Monde, 18 juni 2012