Joannette Polo-Leemreis, IA Frankrijk
Inleiding
Een nieuwe mijlpaal voor de Franse witte biotech. Deze zomer gaat de start up Global Bioenergies de haalbaarheid van zijn innovatieve procedé testen met een pilot op laboratoriumschaal. De industriële pilot staat voor 2013 gepland. Global Bioenergies is een van de weinige bedrijven ter wereld en het enige in Europa dat een proces ontwikkelt waarmee biomassa via een vergistingsprocedé in koolwaterstof omgezet wordt.

Aanvankelijk richtte het bedrijf zijn aandacht op de productie van isobutaan, een van de belangrijkste petrochemische bouwstenen voor de productie van brandstof, plastic, organisch glas en elastomeren. Global Bioenergies kijkt inmiddels ook naar andere gassen als propyleen, ethyleen en butyleen. Het jonge bedrijf is al in contact met een honderdtal potentieel geïnteresseerde industriële partijen voor de verkoop van zijn licenties.
Procédé
Global Bioenergies ontwikkelde het procedé in zijn R&D centrum op de Génopole in Evry, ten zuiden van Parijs. Het bijzondere aan het proces is het gebruik van enzymen die ervoor zorgen dat de genetisch gemodificeerde bacteriën en gist polymeren maken uit suiker. De suiker kan afkomstig zijn van bijvoorbeeld afval van de suikerindustrie, maar ook van glucose uit granen of cellulose uit houtsnippers of stro.
Zodra de bacteriën geen suiker meer krijgen, ontstaat een metabolische reactie die ervoor zorgt dat de bacteriën isobutaangas gaan produceren. Na polymerisatie, kunnen daarmee biobrandstoffen, smeermiddelen, zachte plastics en rubber gemaakt worden.
Planning
Vooralsnog tracht Global Bioenergies het rendement van het procedé te verbeteren. In 2013 staat een industriële pilot op het programma en vanaf 2017 hoopt Global Bioenergies duizenden tonnen biologische isobutaan te produceren.
Business model
Een teken dat het procedé van Global Bioenergies toekomst heeft is dat er recentelijk twee ex-R&D managers van het Amerikaanse Dupont in het managementteam van het Franse bedrijf zijn gekomen.
Het businessmodel van Global Bioenergies is gebaseerd op de verkoop van licenties. Daarom wil het bedrijf zijn technologie zo ver mogelijk uitontwikkeld hebben. Intussen is het volop bezig de volgende fase voor te bereiden. Het heeft contacten lopen met een honderdtal industriële partijen in vier doelsectoren. Dit zijn de landbouw gerelateerde bedrijven zoals de suikerindustrie, de chemische industrie, brandstofproducenten en producenten van consumentengoederen als plastic verpakkingen, verf of ook de autofabrikanten. Drie samenwerkingsovereenkomsten werden al getekend waaronder met een Duitse autofabrikant.
Global Bioenergy neemt van 25 tot 27 september 2012 deel aan BioM2E (Global Bioenergy Congress) in Amsterdam.
Bronnen
Le carburant au bois de Global Bioenergies, L’usine Nouvelle, 24 mei 2012
BioM2E, 25-27 september 2012 in Amsterdam
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.