Ben Feringa krijgt de Simone and Cino del Duca-prijs 2012 in Parijs

Prof.dr. Ben Feringa, hoogleraar organische chemie aan de universiteit van Groningen, heeft in Parijs de belangrijke wetenschappelijke prijs Cino del Duca 2012 ontvangen voor zijn werk aan moleculaire machines en biologische nanomachines. De prijs bedraagt € 364.000 en is bedoeld om vervolgonderzoek te financieren en een of meer postdocs aan te stellen. De stichting die de prijs uitkeert steunt altijd ruimhartig wetenschappelijk onderzoek, met name biomedisch onderzoek, waaronder oncologie, biochemie en moleculaire genetica.

Professor Ben Feringa, RUG
Professor Ben Feringa, Bron: RUG, foto: Elmer Spaargaren

Simone and Cino del Duca Foundation

De Simone and Cino del Duca Foundation is een liefdadigheidsinstelling gevestigd in Parijs. De stichting werd in 1975 opgericht door Simone del Duca, weduwe van uitgeversmagnaat Cino del Duca, en levert belangrijke en substantiële steun aan de alfawetenschappen in Frankrijk en de geesteswetenschappen overal ter wereld. Prof. Feringa nam de prijs op 6 juni in ontvangst tijdens een ceremonie onder de Coupole (koepel) van het Institut de France.

Elektrisch aangedreven nanovoertuig

Het thema van de Grand Prix scientifique Cino del Duca 2012 is moleculaire machines en biologische nanomachines, een vakgebied dat een breed spectrum beslaat: van de studie naar grote, natuurlijke macromoleculaire complexen die verantwoordelijk zijn voor de essentiële functies van cellulair leven, tot aan de ontwikkeling van nieuwe materialen en de bouw van synthetische moleculaire machines. De prijs wordt uitgereikt ter ere van originele werken op nanometrische schaal, op het raakvlak van de biologie en scheikunde. De prijs van 2012 wordt uitgereikt aan Ben Feringa voor zijn elektrisch aangedreven nanovoertuig.

Bron: Universiteit Groningen