Intelligent tennisracket op Roland Garros

Wat hebben Jo-Wilfried Tsonga, Rafael Nadal, Na Li en Kim Clijsters gemeen, behalve dat ze allen tennissers van wereldniveau zijn?
Ze hebben allemaal  ’s werelds eerste intelligente racket, het Play & Connect tennisracket van het Franse bedrijf Babolat in handen gehad.

Het racket ziet eruit als een normaal tennisracket, maar dat is het zeker niet. De grip van het racket zit vol sensoren en elektronica, die de handelingen van  de speler registreert en draadloos of via USB-stick doorstuurt naar een computer, tablet of smartphone.

Babolat + Movea = intelligent racket
De Franse racketfabrikant Babolat werkt hiervoor samen met het eveneens Franse bedrijf Movea, gespecialiseerd in bewegingsanalyse.

Deze slideshow vereist JavaScript.


Bron analyses: http://www.eetimes.com

Movea en Babolat hebben vijf jaar samengewerkt aan het Play & Connect-concept, het eerste tennisracket dat gebruik maakt van MEMS-technologie (Micro Electro-Mechanical Systems).  De gegevens die Babolat Play & Connect registreert hebben betrekking op een veelheid van aspecten zoals slagkracht, effect, positie van de bal op het racketblad of ook snelheid. Al deze informatie stelt zowel professionele als amateurspelers en coaches in staat om alles nauwgezet te analyseren en op die manier het spel te verbeteren.

Test op Roland Garros
Op 24 mei 2012 hebben vier topspelers Babolat Play & Connect  op de terreinen van Roland Garros in Parijs uitgetest. Rafael Nadal, Jo-Wilfried Tsonga, Na Li en Kim Clijsters waren allen onder de indruk van de mogelijkheden van het nieuwe racket. Het intelligente racket komt in 2013 op de markt en zal ongeveer 250 euro kosten.

Het intelligente Babolat racket
Klik op de foto voor het filmpje van de eerste testen door Rafel Nadal in februari 2012.

Wie is Babolat?
Babolat is een Franse mkb met 360 mensen in dienst en een omzet van 123 miljoen euro. Oorspronkelijk maakte het bedrijf snaren voor muziekinstrumenten en chirurgie. In 1875, net nadat de eerste regels van het tennisspel waren vastgelegd, besloot Pierre Babolat over te stappen op tennissnaren uit natuurlijke darm. Pas in 1994 is Babolat begonnen met het maken van tennisrackets.  Momenteel zijn de Babolat-rackets nummer één in Frankrijk, Spanje, Italië  en Japan en nummer twee in de wereld achter Wilson maar nog vóór Head.
In 2012 leverde Babolat ook de officiële ballen voor Roland Garros.