Joannette Polo-Leemreis, IA Parijs
Inleiding
Wat hebben Orange, SEB, Alcatel-Lucent en EDF met elkaar gemeen? Al deze Franse multinationals investeren in fondsen voor innovatieve start ups in energie-, slimme huizen of gezondheidstoepassingen.
Samen met de CDC Entreprise, de staatsbank voor het bedrijfsleven, hebben Orange, Seb, Alcatel-Lucent en Soitec het nationale fonds Technocom 2 opgezet met 32 miljoen euro in kas.
EDF heeft een eigen risicokapitaalfonds opgericht, Electranova Capital, met daarin 60 miljoen euro bestemd voor innovatieve bedrijven in de energiesector. Ook Schneider Electric, Alstom, Rhodia, de SNCF en Suez Environnement hebben fondsen opgezet voor innovatie in de cleantechsector.
Frankrijk kampt nog altijd met een groot tekort aan risico- en seedkapitaal.
Technocom 2
Het bijzondere aan het Technocom 2 fonds is de uiteenlopende aard én complementariteit van de deelnemende bedrijven in het fonds. Alcatel-Lucent en Orange brengen hun expertise in op het gebied van telecommunicatie, SEB op het gebied van huishoudelijke apparaten en Soitec is expert in halfgeleiders. Technocom 2 gaat een paar honderd duizend euro tot vijf miljoen investeren in jonge bedrijven die toepassingen ontwikkelen van digitale technologie. Het gaat om start-ups die een product op industriële schaal willen produceren of exporteren. Over vier jaar verwacht het fonds een vijftiental investeringen te hebben gedaan.
Technocom 2 rekent op publiek-private samenwerkingen bij zijn investeringen. Dit blijkt uit de samenstelling van het strategisch comité, dat bestaat uit industriëlen, bankiers van de CDC Entreprises-bank, onderzoekers van Sorbonne Paris-Cité en de directeur van de Telecom ParisTech ingenieursopleiding.
Het Franse publieke seedfonds Fonds National d’Amorçage dat 400 miljoen euro in kas heeft, draagt 18,7 miljoen euro bij aan de Technocom 2-pot. Op dezelfde manier investeert het nationale fonds in vijftien à twintig andere seedfondsen die op hun beurt weer in innovatieve start ups investeren.
Electranova Capital en anderen
Ook het investeringsfonds van het nationale elektriciteitsbedrijf EDF is sinds kort operationeel. Het biedt risicokapitaal voor start ups in de energiesector. EDF heeft het beheer van het fonds uitbesteed aan een specialist, Idinvest. Het fonds zal minimaal 60 miljoen euro bevatten maar het is de bedoeling dat het op termijn 90 miljoen in kas heeft. Vooralsnog heeft EDF er 30 miljoen ingestoken en de verzekeraar Allianz 10 miljoen euro. EDF zoekt nog naar andere partners. EDF, naarstig op zoek naar diversificatie, hoopt via het fonds nieuwe innovatieve diensten voor de energiesector binnen te halen. De sector is immers sterk aan het veranderen met de komst van bijvoorbeeld nieuwe batterijen, duurzame energiebronnen en smartgrids. Het traditionele EDF maakt zich op voor de energietransitie.
Hetzelfde deden ook Schneider Electric samen met Alstom en Rhodia met het Aster Capital-fonds (85 miljoen), de SNCF (Franse spoorwegen) met Ecomobilité Partenaires (vijftien miljoen euro) en Suez Environnement met het Blue Orange-fonds (50 miljoen euro). Allen hopen ze op korte termijn toegang te krijgen tot de innovaties van veelbelovende cleantechbedrijven.
Bronnen
Des industriels financent un fonds pour les start-up numériques, Le Figaro, 19 april 2012
EDF lance un fonds d’innovation, Environnement Magazine, 16 mei 2012
EDF lance un fonds de capital-risque cleantech, L’Usine Nouvelle, 10-16 mai 2012