Grid parity voor Franse windenergie

Het is zover. Op 15 april 2012 maakte het Syndicat des Energies Renouvelables (SER), brancherganisatie van de Franse duurzame energiesector, bekend dat windenergie in Frankrijk grid parity heeft bereikt. Een megawattuur elektrische windenergie kost momenteel zo’n 69 euro tegen 54,6 euro/MWh gemiddeld voor de elektriciteitsmarkt of 70 à 90 euro/MWh die de elektriciteit afkomstig van de nieuwe EPR-centrale in Flamanville zal kosten. Dankzij het grote kerncentralepark, is elektriciteit in Frankrijk relatief goedkoop.

Het communiqué verscheen niet geheel toevallig vlak voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 22 april a.s.
Het SER maakte van de gelegenheid gebruik om een ambitieus plan voor de windsector naar voren te schuiven met als doelstelling om in 2030 40 GW op land en 15 GW offshore te bereiken. Nu staat er 7 GW op land en is er nog geen enkele turbine offshore te bespeuren. Wel werd in april 1,9 GW aan offshore projecten voor de Franse westkust officieel toegekend aan consortia onder leiding van EDF en Iberdrola.

Het SER vreest dat de vaart eruit gaat in de sector en dat de hoge ambities die Frankrijk in 2007 na het milieudebat Grenelle de l’Environnement koesterde, zullen vervagen.

Bron:
Greenunivers