Elza van Deel wint L’Oréal-UNESCO prijs voor vrouwelijke onderzoekers

Eric van Kooij – IA Parijs

Op 28 maart 2012 werd in Parijs bekend gemaakt dat Elza van Deel voor haar onderzoek een L’Oréal-UNESCO prijs heeft gewonnen. Samen met 14 andere jonge vrouwelijke onderzoekers in de life sciences komt ze in aanmerking voor een beurs betaald door het Franse bedrijf L’Oréal en uitgereikt onder de vlag van de UNESCO.

Elza van Deel is gespecialiseerd in cardiologie en moleculaire genetica. Aan het Erasmus  Medical Center in Rotterdam deed ze onderzoek naar erfelijke hart- en vaatziekten. Ze gaat binnenkort naar het Imperial College in Londen om haar onderzoek voort te zetten en zich met name te richten op de rol van de proteïne fibuline 4. Fibuline 4 is een essentieel onderdeel van de elastische vezels in het weefsel dat grote organen zoals het hart, de vaten en de huid beschermt. Elza van Deel wil met haar onderzoek onder meer aantonen dat fibuline 4 een sleutelrol speelt bij de ontwikkeling van stamcellen tot hartspiercellen. Als haar hypothese juist blijkt te zijn dan opent dat de weg naar nieuwe behandelingsmethoden van hart- en vaatafwijkingen op basis van stamceltherapie.

Elza van Deel
Elza van Deel

Klik op de foto om een filmpje te bekijken waarin Elza van Deel uitlegt wat haar onderzoek inhoudt.

Bron: – Boursières internationales UNESCO-L’Oréal 2012 – Présentation des projets de recherche, Institut Pasteur, Parijs, 28  maart 2012; – Profils scientifiques ëdition 2012, UNESCO.