Descartes-Huygensprijs voor François Hammer en Ieke Moerdijk

Op dinsdag 3 april 2012 ontvingen François Hammer en Ieke Moerdijk in Parijs de Descartes-Huygensprijs 2011. Zij kregen de prijs voor hun excellente onderzoek en hun bijdrage aan de Frans-Nederlandse wetenschapssamenwerking. De prijs, een geldbedrag van 23.000 euro, is bestemd voor een verblijf als gastonderzoeker in Nederland, respectievelijk in Frankrijk.

Philippe Taquet (Académie des Sciences), François Hammer, HM Ambassadeur Hugo Siblesz, Daniel Ricquier (Académie des Sciences), Moerdijk en Albert van den Berg (KNAW)
Philippe Taquet (Académie des Sciences), François Hammer, HM Ambassadeur Hugo Siblesz, Daniel Ricquier (Académie des Sciences), Moerdijk en Albert van den Berg (KNAW)
© B. Eymann - Académie des sciences

François Hammer (1958) ontving de prijs uit handen van HM Ambassadeur Hugo Siblesz.
Hammer is op dit moment de belangrijkste Franse wetenschapper op het gebied van optisch/nabij-infrarood instrumentatie. Hij is vermaard om zijn kennis over de vorming van sterrenstelsels. Hammer is sinds 1987 werkzaam bij de Observatoire de Paris  waar hij dankzij zijn wetenschappelijke publicaties behoort tot  een van de meest geciteerde wetenschappers. De Descartes-Huygensprijs stelt hem in staat een aantal werkbezoeken af te leggen aan het Sterrenkundig Instituut Anton Pannekoek van de Universiteit van Amsterdam en voordrachten te geven aan de andere drie instituten verbonden aan de Nederlandse Onderzoekschool Voor Astronomie (NOVA).Ieke Moerdijk (1958) ontving de prijs van de vice-voorzitter van de Franse academie van wetenschappen, de heer Daniel Ricquier. Moerdijk is hoogleraar Algebra en Topologie aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit Nijmegen. KNAW-lid Moerdijk promoveerde in 1985 en wordt gezien als een van de grondleggers van de algebraïsche verzamelingenleer. De laatste jaren concentreert zijn onderzoek zich op algebraïsche topologie en de differentiaalmeetkunde, waar hij tevens gezaghebbende boeken en artikelen over schreef. De Descartes-Huygensprijs stelt Moerdijk in staat om vanuit de meetkunde een katalyserende rol te spelen in de ontwikkeling van programmeertalen. Naast deze rol aan de Université Paris Diderot stelt de prijs hem ook in staat zijn succesvolle onderzoek bij de onderzoeksscholen van Nice, Parijs XIII en Toulouse voort te zetten.

De Descartes-Huygensprijs is ingesteld door de Franse en Nederlandse regeringen en wordt beurtelings in Parijs of Amsterdam uitgereikt. De prijs wordt sinds 1995 toegekend aan wetenschappelijke onderzoekers voor hun excellente onderzoek en hun bijdrage aan de Nederlands-Franse samenwerking. Beurtelings komen de vakgebieden geestes- en sociale wetenschappen, natuurwetenschappen en levenswetenschappen aan bod. Het te winnen geldbedrag van 23 duizend euro is bestemd voor een verblijf als gastonderzoeker in Nederland, respectievelijk in Frankrijk. De KNAW kiest de Franse kandidaat en de Académie des sciences, of de Académie des sciences morales et politiques wanneer het de geestes- en sociale wetenschappen betreft, kiest de Nederlandse kandidaat. In 2011 waren de exacte wetenschappen aan de beurt.