LISA Airplanes produceert het eerste amfibische sportvliegtuig

TWA /IA Parijs, Elisabeth van Zutphen

Lisa Airplanes, de Franse maker van innovatieve sportvliegtuigen gevestigd in Bourget-du-Lac (Savoie), brengt dit jaar zijn tweepersoons amfibievliegtuig Akoya op de markt. De Akoya is de voorloper van de Hy-Bird, het eerste elektrische sportvliegtuig dat al enkele jaren in ontwikkeling is. Amfibisch, opklapbaar en vol composieten

De vliegtuigbouwers van LISA Airplaines hebben met de Akoya de lat hoog gelegd en een aantal vindingen getest die straks in de Hy-Bird zullen terugkomen. De Akoya heeft een snelheid tot 250 km/h en kan 1600 km afleggen op een volle tank. Voor de landing is maar 200 meter nodig. Meest opvallende eigenschap is het amfibisch karakter: de Akoya kan landen op harde en zachte ondergrond van uiteenlopende kwaliteit, asfalt, sneeuw en zelfs water. Dit laatste is dankzij de ‘Seafoils’, een soort uitklapbare zwemvliezen die aan het landingsgestel zitten. De Seafoils zorgen ervoor dat het landingsgestel watervrij is, de stabiliteit gehandhaafd blijft en een korte landings-en opstijgbaan mogelijk is. Klik hier om een video van de Akoya in actie te zien.Lisa Airplanes, Akoya landt op waterDe vleugels van de Akoya zijn inklapbaar dus de liefhebber kan ‘m stallen in zijn/haar eigen garage … of op zijn jacht.

Lisa Airplaines: Akoya met ingeklapte vleugelsIn hun streven een robuust maar lichtgewicht toestel te bouwen zonder aan kwaliteit te verliezen hebben de makers gekozen voor composieten als glasvezel, kevlar, waterafstotend schuim en vooral koolstofvezels behandeld met epoxyhars van zeer goede kwaliteit geleverd door Umeco. Dit materiaal staat bekend om zijn duurzaamheid en de uitzonderlijk gunstige verhouding tussen weerstand en gewicht. De metalen onderdelen zijn van aluminium en titaan. Ook aan comfort is gedacht: de zittingen zijn van leer en de cockpitkoepel en het inklapmechanisme van de vleugels zijn elektrisch aangedreven. Leeg weegt de Akoya 410 kilo.

Het sportvliegtuig is ontworpen om te voldoen aan de nieuwe Amerikaanse LSA norm (Light Sport Aircraft); een reglementering die waarschijnlijk internationaal zal worden overgenomen. De Akoya kost 300.000 euro, inclusief onderhoud en de vlieglessen om met dit staaltje hoogwaardige techniek om te leren gaan.

De elektrische versie
De opvolger van de Akoya is een elektrische versie die Hy-Bird heet en al enkele jaren in ontwikkeling is. De Hy-Bird zal zijn energie tijdens de vlucht putten uit een brandstofcel gemaakt door het Franse Helios. De energie voor het opstijgen komt uit zonnecellen geplaatst op de vleugels en staart. Hiervoor werkt Lisa samen met Trina Solar.

Lisa Airplaines: Hy-Bird

Bronnen Usine Nouvelle, L’avion de plaisance made in France, 8 december 2011 ; Industrie et Technologies, Lisa Airplanes veut démocratiser l’avion amphibie, 22 maart 2012 ; Lisa Airplanes : http://www.lisa-airplanes.com/fr/akoya/galerie-multimedia/galerie-videos.html