Aangifte nanodeeltjes in Frankrijk verplicht in 2013

Aangifte nanodeeltjes in Frankrijk verplichtVanaf 1 januari 2013 dient iedere producent, distributeur of importeur in Frankrijk die meer dan 100 gram nanomaterie verhandelt, hiervan aangifte te doen. Een première in Europa. Frankrijk gaat hiermee verder dan de Reach-regelgeving op chemische stoffen die alleen betrekking heeft op hoeveelheden van meer dan een ton. Het doel van het Franse besluit is om over een nationaal nano-inventaris te beschikken en de traceerbaarheid van nanodeeltjes te waarborgen.

Een tennisracket kan nanodeeltjes bevatten


Naar schatting gaat het om meer dan 1.000 producten in de voedings-, kleding-, gezondheids- en elektronicasector. Zo zitten er bijvoorbeeld nanodeeltjes in cosmetica en tennisrackets. Het besluit komt voort uit de wet Grenelle 2 en het daaruit voortgekomen decreet dat op 19 februari 2012 gepubliceerd werd. Alleen nanoproducten die meer dan vijftig procent nanodeeltjes van tussen de 1 en 100 nanometer bevatten vallen onder het besluit, aldus de tekst.

Voorts zal er per regio een inventaris worden gemaakt van het afval afkomstig van nanotechnologie. De overheid gaat een portal op internet openen waarop de burgers toegang krijgen tot de informatie.

Frankrijk pleit op Europees niveau voor het etiketteren van voor het grote publiek bestemde producten die nanodeeltjes bevatten.

Bron

Les industriels français devront déclarer leur utilisation de nanoparticules, Le Monde 23 februari 2012