Frankrijk betaalt de industrie om stroom te minderen

Joannette Polo-Leemreis

Frankrijk is sterk afhankelijk van elektriciteit als energiebron. Die situatie heeft het land zelf gecreëerd door een jarenlang aanmoedigingsbeleid ten aanzien van elektriciteit. De stroom is relatief goedkooop en ruim beschikbaar vanwege het grote aantal Franse kerncentrales.

In tijden van kou zoals in februari 2012 moet Frankrijk zware piekmomenten doorstaan waarbij stroomuitval dreigt. Dit is met name in Bretagne en zuidoost Frankrijk een probleem omdat deze regio’s aan het uiteinde van het netwerk liggen. De bevolking wordt dan opgeroepen de (elektrische) radiator een graadje lager te zetten.

Business model

De start up Energy Pool heeft twee jaar geleden een business model ontwikkeld om RTE (de Franse netwerkbeheerder) te helpen stroomuitval te voorkomen. Energy Pool koopt megawatts stroom in die de industrie bereid is niet te verbruiken. EDF is bereid voor deze ‘kostbare’ stroom 500 procent van het normale tarief te betalen. De helft daarvan sluist Energy Pool terug naar de deelnemende industrie.

Deelnemende industrie ontlast het net

Energy Pool is met een vijftigtal grote industriële bedrijven overeengekomen dat ze, wanneer dat nodig blijkt, hun stroomverbruik verminderen om het net te ontlasten. Zo werd bijvoorbeeld op woensdag 1 en donderdag 2 februari jl. 20 MW stroom vrij gespeeld, goed voor een stad met 20.000 inwoners.

Energy Pool, een filiaal van Schneider Electric, beweert over een theoretische capaciteit van 1.000 MW te beschikken. In Chambéry staat een centrale van waaruit men direct kan ingrijpen op de productieprocessen van de industrie. Meestal worden de bedrijven gewaarschuwd voordat hun machines worden stopgezet, maar in geval van hoge nood kan dat ook zonder vooraankondiging gebeuren.

Energierekening

Bedrijven als Norske Skog (papier) en Lactalis (zuivel) hebben een akkoord met Energy Pool. Voor iedere MW die niet verbruikt is en dus beschikbaar is voor het net betaalt RTE of EDF vijf keer de normale prijs aan Energy Pool die ongeveer de helft daarvan aan zijn ‘klanten’ uitkeert. Op die manier kan hun elektriciteitsrekening met drie tot tien procent per jaar dalen.

Energy Pool werft momenteel dagelijks nieuwe klanten. Aan het einde van 2012 verwacht het bedrijf zijn capaciteit tot 1.500 MW te hebben opgevoerd, hetgeen vrijwel overeenkomt met twee reactoren van een kerncentrale. Het succesvolle Franse bedrijf is momenteel marktleider in Europa op het gebied van vraag en aanbod van elektriciteit door  grootverbruikers. Het is bezig  zijn activiteiten naar drie andere landen uit te bouwen.

Bron
EDF paie les industriels pour qu’ils consomment moins, Le Monde, 8 februari 2012