Parijstijd in de metro

TWA Parijs, Eric van Kooij

Iedere dag nemen zo’n 4,5 miljoen mensen in Parijs de metro om naar hun werk of naar school te gaan, boodschappen te doen, een museum te bezoeken of ergens in de stad een hapje te gaan eten. Het ondergronds aangelegde openbaar vervoer netwerk in de Franse hoofdstad kent een lange geschiedenis. De eerste metrolijn werd in juli 1900 geopend. Tegenwoordig is het netwerk in totaal 214 km lang, kent 16 metrolijnen en heeft 301 stations.

De efficiëntie van de metro bepaalt een flink deel van het succes. Lang wachten is meestal niet nodig. Overdag is de frequentie van de treinen tussen de 3 en 4 minuten. De dichtheid van het netwerk is hoog. De afstand tussen twee stations is gemiddeld 580 meter: kleiner dan bij de meeste andere metrosteden.  Van een station naar het volgende vergt 1 à 2 minuten. In de stad zijn geen zones en de prijs voor een ritje is relatief laag. Een los metrokaartje kost € 1,70, een kaartje uit een carnet(een boekje van 10 stuks) kost € 1,25. Sinds een aantal jaren is het voor abonnementhouders mogelijk om gebruik te maken van een contactloze chipkaart – de Navigo – die de doorstroming bij de tourniquets ten goede komt.

Screenshot van de app “Le bon wagon”

Sinds de introductie van smart phones zijn er de nodige apps verschenen die het reizen met de metro makkelijker maken. Zo zijn er de apps die een digitale kaart van het netwerk laten zien, waarop men de stations van vertrek en aankomst kan aangeven om vervolgens een advies te krijgen over de snelste route met zo min mogelijk overstappen. Overstappen kost namelijk nogal wat tijd. Een overkoepelende planning van de aanleg van het metronetwerk ontbreekt omdat het in feite door de jaren heen langzaam werd uitgebreid. Overstappen van de ene lijn naar de andere betekent soms een paar minuten lopen over lange perrons en door ondergrondse tunnels, trappen op en trappen af. Zo is ook de route van de metro-ingang naar het perron en terug naar de uitgang een factor waarmee rekening moet worden gehouden.

Ondertussen zijn apps op de markt gekomen die het overstappen efficiënter kunnen maken. “Le bon wagon” (de juiste wagon) en “Paris-ci la sortie” (Parijs, hier is de uitgang) geven per station aan welke wagon het dichtst bij de uitgang of een overstap verbinding stopt. De paar luttele minuten die men soms op een perron moet doorbrengen voordat de volgende trein arriveert, kunnen nu nuttig worden ingezet om naar de wagon te lopen die op het station van aankomst recht voor de trap naar de uitgang stopt. Een perron is minstens 80m lang en kan na het uitstappen flink vertragen, zeker als het in de spits vol staat met mensen. Het perron vermijden door recht voor de uitgang uit te stappen, neemt dit probleem weg. De reiziger kan hiermee gemiddeld zo’n 5 à 10 minuten per rit winnen.

Parijstijd is geld waard! De apps die € 0,79 kosten zijn zeer populair en staan al in de top 100 van apps die in de lichtstad het meest worden gedownload.

Bronnen: Des applis pour bien se placer dans le métro, Le Figaro, 16 januari 2012; Le bon wagon; Paris-ci la sortie