In Frankrijk start onderzoek naar een MRI/PET scanner combinatie

TWA Parijs, Eric van Kooij

Afgelopen week kondigde het Amerikaanse bedrijf Bioscan aan fors te gaan investeren in een onderzoeksfaciliteit in Dijon, een regio in Frankrijk die zich sterk ontwikkelt als het gaat om onderzoek op het gebied van moleculair imaging. Bioscan is gespecialiseerd in het ontwerpen en maken van medical imaging apparatuur voor proefdieren. Het Franse  R&D centrum Bioscan Molecular Imaging France (BMIF) zal de leiding krijgen in een regionaal publiek-privaat samenwerkingsproject dat tot doel heeft een MRI/PET scanner combinatie te ontwikkelen voor preklinisch onderzoek naar kanker.

Het combineren van MRI en PET scanning is nieuw. Het streven is om door middel van deze combinatie van verschillende technologieën veel nauwkeuriger preklinisch onderzoek te kunnen doen dat gericht is op het vroegtijdig detecteren van tumoren bij kleine proefdieren. Op basis van dergelijk onderzoek moet het mogelijk zijn nieuwe medicijnen te ontwikkelen en te testen voor het behandelen van kanker bij mensen. Uiteindelijk zullen gecombineerde MRI/PET scanners mogelijk ook bij klinisch onderzoek voor mensen worden gebruikt. Vooral bij detectie van borst- en hersentumoren zal de integratie van MRI/PET scanner technologie een hogere beeldkwaliteit opleveren en de risico’s van hoge straling reduceren.

Bioscan investeert € 8 miljoen in BMIF dat uit 20 onderzoekers zal bestaan. Voormalig Philips medewerker, dr. Hein Haas, is benoemd tot directeur van BMIF en zal vanuit die functie ook leidinggeven aan het IMAPPI project. Philips is een belangrijke partner van Bioscan bij het toepassen van SiPM (Silicon PhotoMultiplier) technologie in de MRI/PET scanner combinatie.

IMAPPI (Integrated Magnetic Resonance and Positron Emission Tomography in Preclinical Imaging) is een onderzoeksproject dat de Franse overheid ondersteunt in het kader van het innovatiebeleid “Investissements d’Avenir”. Het doel van IMAPPI is de farmaceutische industrie te voorzien van de gecombineerde MRI/PET scanner. IMAPPI heeft een begroting van € 15 miljoen waarvan € 7,3 miljoen subsidie zal zijn. Aan het project nemen twaalf verschillende partijen deel waarvan vijf bedrijven (BMIF is daar een van), twee academische ziekenhuizen, vier onderzoeksinstellingen en een ‘pôle de compétitivité’ (innovatiecluster).

Tegen het einde van 2014 moet de nieuwe MRI/PET scanner op de markt zijn.