Hans Clevers ontvangt prestigieuze Franse prijs

Prof. dr. Hans Clevers van het Hubrecht Instituut (van de KNAW) ontving op 11 januari 2012 in Parijs de Léopold Griffuelprijs voor zijn onderzoek naar stamcellen en het ontstaan van kanker. Aan de prijs is een geldbedrag van 100.000 euro verbonden. De Franse Associatie voor Kankeronderzoek (ARC) maakte dit 20 december bekend.

Hans Clevers (1957) krijgt de prijs voor zijn onderzoek naar het ontstaan van dikkedarmkanker. De laatste jaren richt Clevers zich vooral op stamcellen in de darm. Hij spoorde darmstamcellen op en wist uit individuele stamcellen ‘mini-darmpjes’ te kweken. Het zijn de eerste stappen op weg naar regeneratieve geneeskunde van darmweefsel.

Sinds 2002 is hij hoogleraar moleculaire genetica en directeur van het Hubrecht Instituut. Hij is lid van de KNAW en ontving in 2001 de Spinozaprijs van het NWO. Het Hubrecht Instituut werkt strategisch samen met het UMC Utrecht.

De Léopold Griffuelprijs is een van de belangrijkste Europese prijzen voor kankeronderzoek. De prijs is dit jaar voor de veertigste maal uitgereikt. Het is voor het eerst dat een Nederlander de Léopold Griffuelprijs ontvangt.