GRID4EU: Europese netwerkbeheerders testen hun smart grids

Zes Europese netwerkbeheerders gaan hun smart gridervaringen delen in het kader van het Europese project GRID4EU. Projectleider is de Franse netwerkbeheerder ERDF. Vier jaar lang gaat iedere deelnemende partij zijn smart grid-project uitgebreid testen en de resultaten ervan met de vijf andere partners delen. Het is een van de grootste door de EU gesubsidieerde smart grid-projecten. De andere deelnemers aan het project zijn ENEL (Italië), Iberdrola (Spanje), Cez (Tsjechië), Vattenfall (Zweden) en RWE (Duitsland). Tijdens de vierjarige looptijd zal regelmatig informatie uitgewisseld worden over de tussenresultaten met betrekking tot de toegepaste technologieën, de business modellen en de standaarden.

Frankrijk neemt deel met het project Nice Grids. Daar komt onder andere een slimme zonnewijk met communicerende meters, verschillende vormen van opslag worden getest, waaronder een honderdtal accu’s van 2 à 3 kW bij particulieren, een tiental middenspanningpunten en een minicentrale van één MW. De totale investering van Nice Grids bedraagt 28 miljoen euro waarvan vier miljoen van de Franse staat komt, zeven miljoen van de Europese Commissie, zeven miljoen van industriële partners als EDF en Alstom en tien miljoen euro tenslotte is afkomstig uit ERDF’s eigen middelen. De Franse netwerkbeheerder voert een actief R&D-beleid op het gebied van smart grids. In 2011 investeerde ERDF 22 miljoen euro in deze sector.
Het is goed mogelijk dat het GRID4EU-project zal leiden tot wetsaanpassingen. Duitsland stimuleert bijvoorbeeld het gebruik van door PV panelen opgewekte stroom voor eigen verbruik. Terwijl de Franse wetgever middels aantrekkelijke teruglevertarieven particuliere stroomopwekkers er juist toe aanzet om de PV-stroom aan het net terug te leveren.

Bron: Energie Plus, 15 december 2011, nummer 477