Frankrijk voorop met uitrol intelligente meter

Frankrijk loopt voorop met de uitrol van de intelligente meter en gaat er alles aan doen om die positie te houden.
De Europese Commissie wil dat 80% van de Europese huishoudens in 2020 is uitgerust met een intelligente meter (tegen 10% nu). Er is dus werk aan de winkel. Frankrijk heeft een grote pilot afgerond met zijn ‘Linky‘, de intelligente meter van ERDF (de Franse netwerkbeheerder). Het Franse experiment is daarmee uniek ten opzichte van het buitenland.  Tot nu toe hebben alleen Italië en Zweden op nationale schaal een nieuwe meter geïnstalleerd maar deze voldoet volgens de Franse autoriteiten technologisch niet aan de behoeften van een smartgrid (slim netwerk). Frankrijk loopt dus voorop in het peloton en wil die positie behouden.

De Franse slimme meter Linky

In september 2011 liet de Franse overheid definitief weten dat de 35 miljoen Linky’s vanaf 2013 bij alle Franse huishoudens geïnstalleerd zullen worden. ERDF staat op het punt de tenders te publiceren.
De Franse industrie wil snel overgaan op de nationale uitrol van de Linky en opdrachten binnenhalen. De verwachting is dat het slimme meterproject de komende twintig jaar honderdduizenden banen gaat opleveren.

Dankzij de Linky kan ERDF het elektriciteitsverbruik meten en nauwlettend volgen waardoor elektriciteitsbesparende maatregelen mogelijk zijn. Maar er is veel scepticisme over het voordeel dat de consument ervan heeft. Consumentenorganisaties vragen zich ook af op wie de kosten van de nieuwe meter verhaald gaan worden. Voorts lijken de Franse marktspelers vooralsnog geen concrete ideeën te hebben over een geschikt business model voor de ‘verkoop’ van de Linky.