Waterkrachtpark op zeebodem – wereldprimeur voor Frankrijk

Het Franse energiebedrijf EDF is begonnen met het afzinken van de eerste onderwater turbine voor de aanleg van een energiepark op de zeebodem voor de kust van Bretagne. De turbine lijkt op een gigantische scheepsschroef die op een driepoot is gemonteerd en op de zeebodem rust. De schroef is zestien meter in diameter en weegt zevenhonderd ton. De bodem van de zee waar het energiepark moet komen – in het Kanaal ter hoogte van Paimpol-Bréhat – is vijfendertig meter diep.

Impressie van de onderwater turbines

Voor de constructie van de onderwater turbines heeft EDF samen met partnerbedrijf DCNS gebruik gemaakt van het technologisch concept van de in Ierland ontworpen “OpenHydro” turbine. Het Ierse ontwerp kent een relatief beperkt aantal onderdelen hetgeen bij onderhoud in een situatie onder water een groot pluspunt is. Ook het ontbreken van smeerolie dankzij het gebruik van een waterfilm, om de rotor draaiend te houden, is een voordeel. EDF en DCNS hebben zelf ten opzichte van het oorspronkelijke ontwerp een paar verbeteringen doorgevoerd in de hydrodynamica van de turbine. De vormgeving van de rotorbladen en de wijze waarop ze zijn aangebracht is herzien. Het aantal bladen, die van glasvezel versterkte composieten zijn gemaakt, kon daardoor tot tien worden teruggebracht. In het midden van de schroef is een gat aangebracht waar vissen doorheen kunnen zwemmen.

Lees verder